Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Дни преди края на данъчната кампания: 80% от декларациите са подадени онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 21.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
данъчните декларации подадени онлайн
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред Националната агенция за приходите до момента. Повече от 80% от данъчните декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, съобщават от приходната агенция.

Над 14800 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 83 000 са ги подали в офис, отчитат още от НАП.

НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации

От приходната агенция припомнят, че остават 12 дни за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 г. Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

От НАП припомнят още, че годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 г. доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

Физическите лицата, извършващи дейност като търговци, например регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни т.г., отбелязват от НАП. В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като едноличен търговец, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май, уточняват от НАП.

Подаваме данъчните декларации от днес - какво трябва да знаем?

От приходната агенция отбелязват, че най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. От началото на март гражданите могат да използват и предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, посочват от приходната агенция. От началото на годината до момента през нея без такси са платени близо 100 милиона лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов се класира за полуфиналите на турнира в Анталия
Симон Антони Иванов се класира за полуфиналите на турнира в Анталия
Мексико продаде на Таджикистан президентския си самолет
Мексико продаде на Таджикистан президентския си самолет