НОВИНИ

Доклад на ЕК уличава чешкия премиер в конфликт на интереси

премиерът чехия андрей бабиш обвини европейския парламент вмешателство
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:23, 24.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Чешкият премиер Андрей Бабиш се озова под обстрел днес, след като Европейската комисия публикува доклад, в който се казва, че неговите роли и като политик, и като предприемач, представляват конфликт на интереси.

Милиардерът популист и петият най-богат чех натрупа своето състояние като собственик на хранителния, химически и медиен холдинг "Агроферт".

Бабиш настоява, че е прехвърлил холдинга на два фонда през февруари 2017 година, когато е бил финансов министър, съгласно закон за борба с корупцията, създаден специално за неговия случай. Но публично достъпни документи показват, че той все още е действителния собственик на "Агроферт".

Комисията е стигнала до същото заключение в окончателния си одит, който представлява актуализация на по-ранна версия, публикувана през 2019 година. Заключенията са, че "Бабиш понастоящем упражнява решаващо влияние върху тези фондове".

"Безпристрастното и обективно упражняване на функциите на г-н Бабиш е компрометирано поради факта, че той участва в решения, които засягат и "Агроферт", се казва в доклада.

"Компаниите от групата не бива да получават субсидии", каза ЕК и добави, че всички безвъзмездни средства, отпуснати след февруари 2017 година, когато Бабиш прехвърля "Агроферт" на фондовете, се считат за нередовни.

"Трябва да се приложи 100-процентова финансова корекция на всички свързани разходи, които вече са декларирани пред Комисията за тези операции", се казва в доклада.

Бабиш отрече конфликт на интереси, наричайки одита "специално създаден и манипулиран". "Винаги съм спазвал закона", добави той.

Опозицията в Чехия смята, че Бабиш трябва незабавно да поиска от "Агроферт" да върне субсидираните средства на чешката държава и нейните граждани. Според анализатори това са 20 милиарда крони или 774 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров седми във финала на земя на ЕП в Базел
Димитър Димитров седми във финала на земя на ЕП в Базел
Българските състезатели с отстъпление във втория ден на МТ по акробатика
Българските състезатели с отстъпление във втория ден на МТ по акробатика