Доклад: Вирусът "Глад" заплашва да убие повече хора, отколкото COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:54, 09.07.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

12 хиляди души на ден, до края на годината, са потенциални жертви на глада - резултат от COVID-кризата. Това е повече от онези, които заразата би убила пряко.

Данните са на международната благотворителна организация "Оксфам". Неин доклад предупреждава, че ако няма адекватно финансиране - в световен мащаб 121 милиона души ще се изправят на ръба на физическото оцеляване заради липсата на храна.

COVID-19 е последното препятствие, с което трябва да се борят милиони хора по света, вече засегнати от военни конфликти, климатични промени, неравенство, от неработеща хранителна система, довела до бедност милиони производители на храни и заетите хранително-вкусовата промишленост. Това се казва в доклад на Оксфам, наречен "Вирусът "Глад".

Борбата с коронавирусната инфекция задълбочава сериозно проблема с изхранването, и то в определени места. До края на годината, застрашените от това да нямат храна на масата си са над 120 милиона души по света. И това ще бъде пряк резултат от социалния и икономически срив, причинен от пандемията. Освен за епицентър на пандемията, вече ще заговорим и за епицентър на глада - най-вече държави със среден доход и сравнително слаби здравни системи - като Индия, Бразилия, или раздирани от военен конфликт - Йемен.

Мухсин Сидикьой - дирекотр направление "Йемен":В момента около 20 милиона души в Йемен са гладни, 7,4 милиона са деца под пет години. Близо 10 милиона души, което е една трета от цялото население, е на крачка от глада.

В същото време, посочва докладът на "Оксфам", осем от най-големите компании за производство на храни и напитки от началото на годината са изплатили дивиденти на стойност повече от 18 милиарда долара. Това е 10 пъти повече отколкото ООН поиска в стратегията си за справяне с COVID-19 и за борбата с глада. Освен овладяване на епидемията, правителствата по света трябва да обединят усилията си за изграждане на по-честна, здрава и устойчива хранителна система, препоръчва докладът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България чества 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (ОБЗОР)
България чества 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (ОБЗОР)
НСО решава за охраната на Доган и Пеевски в понеделник?
НСО решава за охраната на Доган и Пеевски в понеделник?