НОВИНИ

Досегашният президент на Полша отива на балотаж

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 29.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света
досегашният президент полша отива балотаж
Снимка: БГНЕС

Анджей Дуда спечели най-много гласове на президентските избори в Полша, но не достатъчно за победа. Според частични резултати подкрепата за настоящия държавен глава е около 45 процента.

Така на 12 юли той ще се изправи на балотаж срещу кандидата на най-голямата опозиционна формация и кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който близо 29 на сто от гласовете.

Анджей Дуда, президент на Полша и кандидат на "Право и справедливост": "Този резултат е далеч по-добър в сравнение с преди пет години и с останалите 10 кандидати. Много ви благодаря за подкрепата и най-вече за голямата избирателна активност".

Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и кандидат на "Гражданска платформа": "Резултатът показва, че 58% от хората искат промяна и днес искам да ви кажа, че ще бъда вашият кандидат - кандидатът на промяната".

На трета позиция след вчерашния вот излиза бившият журналист Шимон Холовня с 14 на сто от гласовете. За първи път на избори в Полша има кандидат на крайната десница.

Кшищоф Босак, който представлява партията "Конфедерация", е подкрепен от 6,9% от избирателите.

Окончателните резултати от първия тур на президентските избори предстои да бъдат оповестени по-късно тази седмица.

Освен гласовете на поляците, които отидоха лично до секциите, трябва да бъдат преброени и тези, изпратени по пощата. Към тях се прибавят и гласовете на избирателите в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на апостолите Петър и Павел
Почитаме паметта на апостолите Петър и Павел
НСТС ще заседава извънредно за средствата за запазване на заетостта
НСТС ще заседава извънредно за средствата за запазване на заетостта