НОВИНИ

Двама загинали и няколко ранени при нападение с нож в регионален влак в Германия

двама загинали няколко ранени нападение нож регионален влак германия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:07, 25.01.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко двама души бяха убити и седем ранени при нападение с нож, чийто предполагаем извършител беше арестуван, в регионален влак, пътуващ в Северна Германия, съобщи полицията.

Нападението е извършено в сряда следобед в регионален влак от Кил (Шлезвиг-Холщайн) за Хамбург, каза говорител на полицията във Фленсбург.

Предполагаемият извършител, за когото се твърди, че е на възраст между 20 и 30 години, е арестуван на гара Брокщед, където регионалният влак е бил спрян.

Причината за нападението все още се изяснява, заявиха от полицията и добавиха, че се разглеждат всички варианти - от акт на екстремист до действия на неуравновесен човек.

Свидетели на атаката описаха "паническа сцена" във влака, пише в сайта си „Билд”.

Голям брой полицейски автомобили и линейки са разположени около гарата, става ясно от публикуваните от „Билд” снимки.

Железопътната компания Deutsche Bahn обяви, че влаковете по основните линии ще бъдат отменени.

"Актът, извършен в регионалния влак между Кил и Хамбург, дълбоко ме разстрои", заяви регионалният министър на вътрешните работи Забине Зютерлин-Вак, като осъди "ужасяващия акт, противоречащ на всякаква хуманност".

През последните години германските власти са нащрек срещу джихадистката заплаха, особено след като през декември 2016 г. в Берлин загинаха 12 души при взрив на камион, за който пое отговорност групировката "Ислямска държава". Това джихадистко нападение е най-смъртоносното, извършвано някога на германска територия.

Германия продължава да бъде мишена за джихадистките групировки, особено поради участието си в коалицията, която се бори срещу групировката ИД в Ирак и Сирия, и в коалицията, разположена в Афганистан след 2001 г.

От 2013 г. до края на 2021 г. броят на смятаните за опасни ислямисти в Германия се е увеличил пет пъти и в момента е 615, сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Броят на салафитите се оценява на около 11 000 души, което е два пъти повече в сравнение с 2013 г.

След предупреждение от ФБР германските власти на 8 януари обявиха ареста на двама иранци, заподозрени, че са искали да извършат "ислямистка" химическа атака с използване на рицин и цианид.

Друга заплаха за Германия представлява крайната десница след няколко смъртоносни нападения през последните години срещу обществени или религиозни обекти.

Въпреки че последното явление предизвиква голяма загриженост у властите, то не е съвсем ново. Между 2000 и 2007 г. неонацистка група, наречена NSU, уби девет мигранти и една полицайка. Двама от членовете на организацията се самоубиха преди ареста си, а третият - жена, е осъден на доживотен затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт и оранжев код за значителни валежи от сняг и дъжд днес
Жълт и оранжев код за значителни валежи от сняг и дъжд днес
Стачка на работниците на бензиностанции в Италия
Стачка на работниците на бензиностанции в Италия