НОВИНИ

Двойно увеличение на сигналите до омбудсмана, свързани с достъпа до здравеопазване

Най-честите сигнали напоследък са свързани с ваксинационните сертификати.

Цанка Николова
от Цанка Николова
15:50, 26.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Здраве
двойно увеличение сигналите омбудсмана свързани достъпа здравеопазване
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"Изпратих препоръка миналата седмица до здравния министър. Той се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, тъй като това на този етап не е възможно. Хората, чиито данни са сгрешени в сертификатите, на практика нямат възможност за корекция на тези данни, а това наистина е проблем, когато ти се налага да ползваш този сертификат", уточни омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Като друг проблем, за който сигнализират от институцията, е за хората с поставени две дози от различни ваксини. По думите на Ковачева към момента все още не може да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини.

Общественият защитник заяви, че получава сигнали и за проблеми с общопрактикуващите лекари, които са преустановили дейност, но пациентите им не са уведомени. По думите на Ковачева само за миналата година 73 лични лекари са преустановили своята практика по различни причини и договорите им със здравната каса са прекратени. Пациентите обаче не са уведомени за това.

70 000 българи не са уведомени, че остават без личен лекар през 2020 г.

"Става въпрос за минимум 70 000 пациенти, които са останали без личен лекар и не са били уведомени. Този проблем трябва да бъде решен например, с есемеси или имейли", допълни Ковачева.

Според нея в този процес трябва да се намеси държавата, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО призова за незабавно освобождаване на Протасевич
НАТО призова за незабавно освобождаване на Протасевич
Нови разкрития около скандалното интервю на принцеса Даяна
Нови разкрития около скандалното интервю на принцеса Даяна