НОВИНИ

EК очаква инфлацията в България тази година да е 6,3%

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:41, 10.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
очаква инфлацията българия година
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия очаква инфлацията у нас през тази година да достигне 6,3 процента, а през 2023 година - 3,9 процента. Комисията публикува днес зимната си икономическа прогноза за ЕС. Очаква се увеличаване на инфлацията във всички страни от съюза, като най-висока (над 6 на сто) се очаква да бъде освен в у нас и в Полша, Литва, Естония и Словакия.

Инфлацията в България се е ускорила рязко след септември 2021 година, тласкана от високите цени на горивата и газа и свързаните с тях ефекти, пише в анализа на ЕК. Брюксел припомня, че за да предотврати по-нататъшно поскъпване на електричеството и отоплението за домакинствата, на 15 декември парламентът наложи мораториум върху тарифите на дребно до средата на март 2022 година. В момента се обсъждат и нови мерки за овладяване на поскъпването на енергията за крайните потребители, се казва в анализа.

За тази и следващата година инфлацията ще се влияе до голяма степен от високите цени на енергията и решенията на националния регулатор за това как да коригира цените на дребно спрямо очакваното развитие на цените на едро. Очаква се регулираните цени на електроенергията да се увеличат с 15 на сто до средата на 2022 г. и с 20 на сто до средата на 2023 година.

Въпреки ускоряването на инфлацията ЕК прогнозира икономическият растеж в страна да остане силен на ниво 3,7 на сто през 2022 г. и 3,9 на сто следващата година. Както износът, така и вътрешното търсене, също стимулирани от инвестиции, финансирани от плана за възстановяване и устойчивост, би трябвало да подкрепят растежа. Прогнозата на ЕК е, че разполагаемият доход ще нарасне в реално изражение въпреки по-високата инфлация. Независимо от това по-високите цени на енергията и храните вероятно ще подкопаят покупателната сила на домакинствата с ниски доходи, ако няма допълнителни компенсации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат 5 млн. лв. за спешно ремонтиране на пътя край Триград
Отпускат 5 млн. лв. за спешно ремонтиране на пътя край Триград
БФС започва стратегическо проучване за българския футбол
БФС започва стратегическо проучване за българския футбол