НОВИНИ

ЕК одобри българска схема за 1,5 млн. евро помощ за розопроизводителите

одобри българска схема млн евро помощ розопроизводителите
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 08.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 1,5 милиона евро в подкрепа на малките и средни предприятия, занимаващи се с отглеждане на маслодайни рози, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Подпомагането в рамките на схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства.

Схемата има за цел да смекчи недостига на ликвидност, пред който са изправени бенефициерите поради пандемията от коронавирус, и ограничителните мерки, които българското правителство трябваше да приложи, за да ограничи разпространението на вируса.

Допустимите бенефициери ще бъдат компенсирани за загуби, понесени между март 2020 г. и декември 2021 г., до приблизително 50 евро на хектар рози. Очаква се от мярката да се възползват между 500 и 1000 земеделски дружества.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 225 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под № SA.63638 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МФК Спартак срещу грузинци и португалци в Шампионската лига по плажен футбол
МФК Спартак срещу грузинци и португалци в Шампионската лига по плажен футбол
„Галъп“: ИТН с по-голям шанс от ГЕРБ-СДС за победа на изборите
„Галъп“: ИТН с по-голям шанс от ГЕРБ-СДС за победа на изборите