НОВИНИ

ЕК предпочита Илиана Иванова за български еврокомисар

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 28.06.2023 (обновена)
6559
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От Европейската комисия съобщиха преди минути, че са интервюирали кандидатите за еврокомисар на българското правителство - Даниел Лорер и Илиана Иванова.

В следствие решихме да предложим на Съвета и на Европейския парламент назначаването на госпожа Илиана Иванова за поста комисар. Българката ще наследи част от ресора на Мария Габриел и ще отговаря за иновациите, научните изследванията, културата, образованието и младежта, се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар

Според Фон дер Лайен и двамата кандидати са били добре подготвени, но все пак опитът на Илиана Иванова в Европейската сметна палата, а преди това и като евродепутат, очевидно е повлиял на избора на председателя на Еврокомисията.

Ето цялото съобщение на ЕК:

"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага Илиана Иванова за европейски комисар от България. "Вчера интервюирах кандидатите, предложени от българското правителство за поста на комисар г-н Даниел Лорер и г-жа Илиана Иванова.

И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към позицията европейски комисар. Те също така имат подходящ опит за тази длъжност.

След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста член на Комисията.

Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Г-жа Иванова има значителен опит по въпроси, свързани с ЕС, като от 2013 г. е член на Европейската сметна палата. Преди това тя е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г. и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол.

Нейният опит е от решаващо значение за по-нататъшното изпълнение на водещата програма на ЕС за научни изследвания „Хоризонт Европа“, за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие по места.

Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания."

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

__________________________________________________________________________________________________

Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Благодаря ѝ за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта - това написа в профила си във Фейсбук Илиана Иванова и благодари за гласуваното ѝ доверие.

Илиана Иванова: Изпълнявала съм задълженията си с професионализъм и интегритет и така ще продължа занапред

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планират създаването на Регионално командване на силите за спецоперации на НАТО в България и Румъния
Планират създаването на Регионално командване на силите за спецоперации на НАТО в България и Румъния
Светлана Каменова донесе втори медал за българския бокс от Европейските игри в Полша
Светлана Каменова донесе втори медал за българския бокс от Европейските игри в Полша