НОВИНИ

ЕК ще емитира “зелени” облигации

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:32, 07.09.2021
Чете се за: 04:17 мин.
По света
европейската комисия обяви мерки подобряване социалните права европа
Слушай новината

Европейската комисия прие днес рамка за емитирането в бъдеще на „зелени“ облигации на стойност до 250 милиарда евро или 30 % от общия размер на NextGenerationEU.

Инвеститорите на тези облигации ще получават уверение от Брюксел, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни проекти и че Комисията ще докладва за тяхното въздействие върху околната среда. Първите “зелени” облигации ще бъдат емитирани през октомври.

Комисарят, отговарящ за бюджета и администрацията, Йоханес Хан заяви:

“Намерението на ЕС да емитира до 250 милиарда евро под формата на „зелени“ облигации до края на 2026 г. ще ни направи най-големият емитент на „зелени“ облигации в света. Това е и израз на нашия ангажимент за устойчивост и поставя устойчивото финансиране на челно място в усилията на ЕС за възстановяване”.

Комисията преразгледа също своя план за финансиране на възстановяването през 2021 г. и потвърди намерението си да емитира през годината дългосрочни облигации на обща стойност около 80 милиарда евро, които да бъдат допълнени с десетки милиард евро краткосрочни съкровищни бонове на ЕС.

Комисията ще предлага съкровищните бонове на ЕС изключително чрез търгове, като тръжната ѝ програма трябва да започне на 15 септември. По принцип Комисията ще организира два търга на месец за съкровищни бонове на ЕС в първата и третата сряда на месеца. Тръжната програма ще се използва и за облигации така, както и за синдикиране. Съгласно обявения днес емисионен календар Комисията ще провежда по един търг и по едно синдикиране на месец за своите облигации.

Комисарят Йоханес Хан добави:

“Потвърждаването на нашия първоначален план за финансиране за 2021 г. е знак за отличната работа по планирането и подготовката, извършена до момента. Стартирането на нашата тръжна платформа е още една голяма новина, която допълнително ще повиши привлекателността на заемите на ЕС и ще окаже трайно въздействие върху капиталовите пазари на ЕС”.

Постъпленията от „зелените“ облигации на NextGenerationEU ще финансират свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост. Всяка държава членка трябва да посвети най-малко 37 % от своя национален план за възстановяване и устойчивост - пътната карта за изразходване на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост - за инвестиции и реформи, свързани с климата, като много държави членки планират да направят повече от изискваното.

Съгласно правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки ще докладват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разходи. Комисията ще използва тази информация, за да покаже на инвеститорите как постъпленията от „зелените“ облигации са били използвани за финансиране на екологичния преход. Докладването ще бъде организирано в девет категории, определени в рамката за „зелени“ облигации на NextGenerationEU, като най-голям дял ще заемат чистата енергия, енергийната ефективност и чистият транспорт.

NextGenerationEU е временен инструмент за възстановяване в размер на около 800 милиарда евро по текущи цени в подкрепа на възстановяването на Европа от пандемията от коронавирус и за подпомагане на изграждането на по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа.

За да финансира NextGenerationEU, до края на 2026 г. Европейската комисия, от името на ЕС, ще заеме на капиталовите пазари до около 800 милиарда евро. 421,5 милиарда евро ще са на разположение главно за предоставяне на безвъзмездни средства (по МВУ и други бюджетни програми на ЕС), а 385,2 милиарда евро — за отпускане на заеми. Това означава, че годишно заеманите средства ще възлизат на около 150 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът удостои с Почетен знак олимпийските и параолимпийските ни медалисти
Президентът удостои с Почетен знак олимпийските и параолимпийските ни медалисти
Златните момичета гледат към новите си предизвикателства
Златните момичета гледат към новите си предизвикателства