НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Кандидатът за председател на ЕП Роберта Мецола

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 09.01.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Зелената сделка ще е предизвикателство за маргинализираните групи от европейските общества, които са крайно зависими от остарели технологии и енергийни източници, призна депутатът от ЕНП Роберта Мецола.

В момента тя е кандидат за поста председател на Европейския парламент, след като по силата на споразумение между ЕНП и Социалистите преди две години и половина партиите трябва да си поделят председателството на парламента. Давид Сасоли, досегашният председател, вече обяви, че се оттегля от надпреварата, която ще е след броени дни.

"В момента се водят редица преговори, но аз съм кандидатът на моята политическа група а тази позиция и говора както с колеги, така и с различни групи", каза Роберта Мецола пред "Говори сега".

Тя разяснява визията си за Европейския парламент, и подчертава, че следващите две години и половина ще бъдат много интензивни.

"Първо трябва да ме изберат, но с нетърпение очаквам да видя един парламент, който за пръв път от 20 години се управлява от жена. Смятам, че тук се отразява идеята, че този парламент ще има различен облик. но тук не става въпрос само за облик и личности, а за това какво можем да направим. Този парламент може да бъде по-забележим, по ефективен, можем да си поставим по-високи цели, но и да повишим контрола върху другите институции - Европейската комисия и Съвета на ЕС", сподели Роберта Мецола.

Необходимо е най-напред да се обърне внимание на маргинализацията, на части от обществата ни, които са крайно зависими от остарели технологии и енергийни източници. Трябва да сме сигурни, че продължаваме да сме конкурентоспособни.

"Трябва да прокараме по-добри и чисти технологии за предоставяне на енергия. Това ни връща към това какво прави ЕС. Аз съм силен поддръжник да се правят прочувания в Европа, за да сме сигурни, че сме конкурентоспособни в световен план, по отношение на енергийния микс, който предоставяме на гражданите си", заяви Мецола.

Вижте повече в интервюто на Мая Костадинова

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: Вероятно вълната Омикрон ще протече по-тежко в България
Костадин Ангелов: Вероятно вълната Омикрон ще протече по-тежко в България
Светослав Делчев, "Булгаргаз": Получаваме максимално възможното количество азерски газ
Светослав Делчев, "Булгаргаз": Получаваме максимално възможното количество азерски газ