НОВИНИ

ЕМА стартира процес за одобрение на ново лекарство за COVID-19

ема стартира процес одобрение ново лекарство covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:21, 07.05.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че стартира ускорен процес на одобрение на експериментално лекарство за коронавирус, произведено от GlaxoSmithKline и Vir BioTechnology.

В изявление регулаторът на ЕС по лекарствата заяви, че е започнал обстоен преглед на "Сотровимаб" въз основа на ранни резултати от текущо проучване дали лекарството може да предотврати хоспитализация или смърт при хора с COVID-19, които все още не са в тежко състояние.

Все пак EMA заяви, че все още не е получила пълните данни и предупреди, че е "твърде рано да се правят заключения относно съотношението полза-риск от лекарството".

Въпреки че Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина на четири ваксини, има малко лицензирани лечения за коронавирус, особено такива, които могат да попречат на хора с лек COVID-19 да преминат към тежко заболяване.

"Сотровимаб" е моноклонално антитяло, произведено в лаборатория, което е предназначено да стимулира имунната система чрез намаляване на способността на протеина на коронавируса да навлезе в клетките на тялото.

Разрешение за спешна употреба на "Сотровимаб" е предоставено и от регулаторните органи в САЩ и Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И този парламент отказа доставка на "Спутник V"
И този парламент отказа доставка на "Спутник V"
Бербатов: БФС се тресе от страх и лъжи
Бербатов: БФС се тресе от страх и лъжи