НОВИНИ

Емблематичната къща на братовчеда на Гешов е оставена на произвола на съдбата, заяви Тодор Чобанов

Обичайно явление е да се горят знакови сгради, допълни той

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 10.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Обичайно, както в София, така и в страната, е да горят подобни знакови сгради. Просто, защото очевидно оставени на произвола на съдбата, без охрана, или с предумишлени сценарии с хора, които вътре палят огньове, при всички случаи резултатът е, че къщите страдат", заяви в "Денят започва" историкът Тодор Чобанов.

"Тя се свързва с Иван Евстатиев Гешов, но всъщност тя е на един негов първи братовчед. Те са много богат род и макар къщата на самия министър-председател да не е оцеляла, тази е на негов близък роднина, който се е занимавал с дипломатическа работа. Те са или богати преди да влязат в политиката, подчертавам".

Добави, че е къщата е известна за всички, които се занимават с опазване на културното наследство. "Сагата" навърши 20 години.

"Тя сигурно е и по-дълга, но от 20 години е предмет на процедури, вълнения, защото точно преди 20 години тогавашният директор разреши нейното разрушаване, процедирайки един план, който водеше до нейното пряко премахване", заяви още Чобанов.

Той допълни, че "това събитие поставя в огромен риск успешно процедираната от главния архитект Здравков документация, която всъщност дойде чак след трите глоби, които кметът Фандъкова наложи на собственика за реставрацията. Тази документация сега е в риск, тъй като може да се окаже, че тя вече е неприложима".

"Събитието за мен е неслучайно, че сега настъпва, сезонът е с постоянни дъждове, влажно време, очевидно някой там се е настанил и нека разследващите органи да кажат за какво става въпрос", призова историкът.

Чобанов каза, че три пъти собственикът на къщата е бил глобяван.

"Представете си сега три дела, които отиват до Върховен съд, защото собственикът си наема чудесни юристи, които обжалват активно. Това е забавяне, за къщата това е рушене, рушене т.е. процедурата, която е предвидена, е изключително тромава и непрактична", беше категоричен той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуба за Лия Каратанчева във втория кръг на сингъл на тенис турнира в Зефирхилс, САЩ
Загуба за Лия Каратанчева във втория кръг на сингъл на тенис турнира в Зефирхилс, САЩ
Мирела Демирева започна с победа на първото си състезание на открито за сезона
Мирела Демирева започна с победа на първото си състезание на открито за сезона