НОВИНИ

Енергийният министър: Изграждането на газовата връзка с Гърция ще бъде ускорено

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:11, 06.01.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
енергийният министър обеща ускорено изграждането газовата връзка гърция
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция - България ще бъде ускорено. Това обяви от парламентарната трибуна енергийният министър Александър Николов. По думите му правителството прави всичко възможно, за да бъде изграден по-бързо интерконекторът.

Целта, която е поставена, е да бъде завършена тръбата до юли, преди началото на следващия отоплителен сезон, обясни енергийният министър. Той намекна, че икономически интереси са в дъното на забавянето на газопровода у нас.

Енергийният министър и вътрешния Бойко Рашков на изслушване пред депутатите

Проектът отново нашумя след като стана ясно, че на 21 декември държавната "Булгаргаз" е сезирала ДАНС за теч на информация по договора за доставка на газ от Азербайджан. Преди това компанията е сезирана за евентуалното нарушение от международния консорциум, който се занимава с добива и доставката на газ от находището "Шах Дениз 2".

Заради забавянето на строителството на газовата тръба между Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ у нас, както е договорено - 1 млрд. кубични метра годишно. Вместо това малки количества влизат на вход Кулата.

Идеята да бъде създадена нова газова връзка между България и Гърция възникна след газовата криза от януари 2009 година. По план съоръжението трябваше да бъде готово до 2013 година, но това така и не се случи. Датата за изпълнение беше променяна неколкократно. Последната причина, изтъквана от строителя за забавянето на изграждането, е пандемията.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД, регистрирано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини и с българската национална газопреносна система в района на град Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 километра и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра в посока Гърция - България.

"Има интересен факт относно финансирането на проекта, свързано е със съмнението на ЕБВР да финансира компанията, докато директор е Жаклен Коен. Тогава се взима решение, така че той да запази поста си, да управлява заместникът му, както и той да отговаря за заема", обясни енергийният министър Александър Николов.

Договорът със строителя на тръбата вече е изтекъл. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова зададе въпроса какви неустойки ще бъдат платени.

"След като договорът е подписан на конкретни дати и вие знаете какви са неустойките. Предстои Съвет на директорите, на който да бъде обсъден размерът на компенсациите за България. За пореден път ще ви кажа, че цените на природния газ нямат общо с трасетата, през които минава газът", обясни Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожара в Русе: Жители търсят помощ, за да се върнат в домовете си
След пожара в Русе: Жители търсят помощ, за да се върнат в домовете си
Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване
Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване