НОВИНИ

Енергийният министър ще даде брифинг заради спирането на газа от Русия

енергийният министър даде брифинг заради спирането газа русия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:00, 27.04.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Според текста на съобщението българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

По информация на БНТ предупреждение за спирането на газа е имало миналата седмица, заради отказ на България да се разплаща с рубли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава за Украйна
Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава за Украйна
Манчестър Сити надви Реал (Мадрид) в спектакъл със седем гола на "Етихад"
Манчестър Сити надви Реал (Мадрид) в спектакъл със седем гола на "Етихад"