НОВИНИ

Ердоган на първо посещение в Саудитска Арабия от пет години насам

ердоган първо посещение саудитска арабия пет години насам
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 28.04.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Саудитска Арабия днес на първото си официално посещение от 2017 г. насам. Ердоган и съпругата му Емине бяха посрещнати на летището от емира на Мека Халед ал Файсал, съобщиха от канцеларията на турския президент.

Това е първото посещение на Ердоган в кралството от юли 2017 г., когато той се срещна с краля и престолонаследника в Джеда. Според Al-Ain пътуването на турския лидер може да се разглежда като повратна точка в отношенията между двете влиятелни държави в региона, които бяха изключително напрегнати през последните години. Редица експерти, на които се позовава изданието, смятат, че през последните месеци Анкара е предприела някои стъпки, за да "заличи проблемите" с арабските страни, като е поела курс на сближаване, особено с ОАЕ и Саудитска Арабия.

Самият Ердоган определи посещението си в Саудитска Арабия като начало на нов период в отношенията между Анкара и Рияд. "Полагаме искрени усилия да установим мир в нашия регион и да сложим край на конфликтите. Ще се опитаме да поставим началото на нова ера в отношенията ни по отношение на разширяването на политическите, военните и културните връзки между нас. Взаимно допълващата се структура на нашите икономики е един от основните фактори, които привличат саудитските инвеститори в нашата страна", заяви турският президент пред репортери, преди да отлети за Джеда.

Отношенията между Саудитска Арабия и Турция сериозно се влошиха, като почти достигнаха до пълен срив. Те бяха влошени сериозно от убийството на журналиста Джамал Хашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на октомври 2018 г. Рияд обвини Анкара, че се опитва да политизира и да интернационализира наказателното дело, а от 2018 до 2020 г. кризата между Турция и Саудитска Арабия беше в застой, като и двете страни останаха на своите позиции.

Тази ситуация се отрази негативно на икономическите отношения между двете държави и навреди на търговския баланс. Според главната статистическа служба на Саудитска Арабия Турция е паднала от 11-о място през декември 2019 г. по отношение на вноса в кралството до 58-о място през 2020 г. и спадът продължава. В началото на 2021 г. обаче реториката на Турция започна да се променя, особено по делото "Хашоги".

Миналия месец Ердоган заяви, че страната му продължава да води "положителна дискусия" с Рияд и е готова да предприеме конкретни стъпки за подобряване на отношенията. В резултат на това на 7 април Министерството на правосъдието на Република Турция обяви решение за прекратяване на съдебния процес и официално прехвърляне на делото за убийството на журналиста на саудитската съдебна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът се срещна в Мадрид с представители на българската общност
Президентът се срещна в Мадрид с представители на българската общност
Ергюнал Себахтин със златен медал от Чехия
Ергюнал Себахтин със златен медал от Чехия