НОВИНИ

Ердоган: Срещата ми с Байдън откри "нова ера" на конструктивни връзки

ердоган срещата байдън откри нова ера конструктивни връзки
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:55, 21.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първата му среща с американския му колега Джо Байдън е открила "нова ера" на конструктивни връзки.

Първата среща на двамата държавни глави в кулоарите на срещата на върха на НАТО миналата седмица дойде на фона на отношенията между Турция и САЩ, намиращи се на ниво, неприсъщо за съюзници.

Вашингтон наложи санкции на Анкара за закупуването на руска система за противоракетна отбрана и говори за влошеното положение с правата на човека при Ердоган.

Но турският лидер заяви след заседание на кабинета, че двамата с Байдън са имали конструктивна дискусия и са се разбрали да поддържат комуникационните линии отворени.

"Ние вярваме, че сме отворили вратите за нова ера, която се основава на положителни и конструктивни връзки със САЩ," каза той.

"Решени сме да извлечем възможно най-голяма полза за страната от положителния тон на нашите разговори с Байдън, укрепвайки каналите ни за комуникация със САЩ", каза той. "Единственото искане на Турция е нейният икономически и политически суверенитет да се зачита във всяка област и тя да бъде подкрепяна в борбата си с терористични организации".

Анкара е разстроена от подкрепата на САЩ за кюрдско опълчение в Сирия, което Ердоган разглежда като разклонение на поставени извън закона бойци, които водят въоръжен бунт срещу турската държава.

Байдън каза малко за срещата си с Ердоган.

Но неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че двамата са провели "подробна дискусия" за ролята на Турция в осигуряването на летището в Кабул, след като САЩ завършат изтеглянето на войските си от Афганистан през септември.

Двамата президенти "се договориха, че ще работят заедно, за да се случи това", каза Съливан пред репортери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автогол на Храдецки и Лукаку осигуриха на Белгия заслужен успех над Финландия
Автогол на Храдецки и Лукаку осигуриха на Белгия заслужен успех над Финландия
„Етър” започна подготовка с 20 футболисти, чакат се още
„Етър” започна подготовка с 20 футболисти, чакат се още