НОВИНИ

EС налага от утре мита върху американски стоки заради "Боинг"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:34, 09.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Политика
обсъжда мита американски стоки
Снимка: Архив/БГНЕС

Европейският съюз налага от утре мита върху американски стоки на стойност 4 милиарда долара. Мярката идва в отговор на наложените през миналата година от САЩ мита върху европейски стоки заради дългогодишния спор между Брюксел и Вашингтон за държавната помощ за европейския самолетостроител "Еърбъс" и американския "Боинг".

Освен върху "Боинг", Европейският съюз налага мита върху селскостопански и промишлени стоки от Америка. Решението е контрамярка на наложените през миналата година от Вашингтон мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара и идва след решение на Световната търговска организация.Спорът между двете страни за предоставяне на незаконна държавна помощ съответно за Боинг и Еърбъс продължава вече 16 години. Еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис каза днес, че Брюксел е готов да премахне митата, веднага щом Вашингтон направи същото.

Валдис Домбровсикис - еврокомисар по търговията: "Винаги ясно сме заявявали, че искаме да уредим този дългогодишен спор. За съжаление, въпреки нашите усилия, поради липсата на напредък от страна на САЩ, можем да потвърдим, че по-късно днес Европейският съюз ще упражни правата ни и ще наложи контрамерките, които Световната търговска организация е одобрила заради Боинг. Бих искал да напомня, че САЩ вече наложиха своите мита върху ЕС преди повече от година".

Брюксел очаква новият президент Джо Байдън да даде тласък на разрешаването на търговския конфликт между ЕС и САЩ. Засега обаче Европа продължава да работи с администрацията на Тръмп. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер обясни днес след среща на министрите на търговията, че поне до февруари-март догодина няма да се знае кой е новият американски министър, с който Брюксел ще преговаря в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънска бригада ще ръководи контролата с Гибралтар
Румънска бригада ще ръководи контролата с Гибралтар
Крушарски: Акрапович няма да подпише днес с ЦСКА
Крушарски: Акрапович няма да подпише днес с ЦСКА