НОВИНИ

Евертън се спаси с попадение на Дукуре, Лестър и Лийдс изпаднаха от Висшата лига

евертън спаси попадение дукуре лестър лийдс изпаднаха висшата лига
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 28.05.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Евертън победи Борнемут с 1:0 с попадение на Абдулайе Дукуре през второто полувреме и "карамелите" запазиха мястото си в английската футболна Висша лига, а Лестър Сити и Лийдс Юнайтед се разделиха с елита в последния кръг за сезона.

Саутхемптън също е сред тройката изпадащи. Те ще бъдат заменени през есента от Бърнли, Шефилд Юнайтед и Лутън.

Дукуре вкара в 57-та минута на "Гуудисън Парк" със силен шут до дясната греда и това на практика реши имената на последните изпадащи тази година. Евертън водеше с по две точки на Лестъри и Лийдси преди началото на 38-ия кръг в английското първенство.

Лестър се нуждаеше от победа на всяка цена и надви с 2:1 Уест Хем, но резултатът на Евертън изпрати "лисиците" във втора дивизия девет години след влизането им в елита. В този период Лестър спечели титла през 2016 и беше един от най-стабилните клубове, но през този сезон отборът се срина и дори се раздели с мениджъра Брендън Роджърс.

Харви Барнс и Воут Фаес вкараха за "лисиците" в средата на двете полувремена, а Уест Хем, който е финалист в Лигата на конференциите, оформи крайния резултат в добавеното време с гол на Пабло Форналс. "Чуковете" завършиха сезона на 14-а позиция.

Лийдс също преследваше задължителна победа, но днес магията на Сам Алардайс не проработи. Хари Кейн вкара два пъти, а Педро Поро и Лукас Моура добавиха по едно попадение за победа на гостуващия Тотнъм с 4:1.

"Шпорите" завършиха на осмо място.

Седми, с точка над Тотнъм и в позиция за Лига на конференциите, е Астън Вила. Бирмингамци победиха с 2:1 Брайтън след попадения на Луис Дъглас и Оли Уоткинс, а за гостите се разписа Денис Ундав.

През следващия сезон Албиън ще играят в Лига Европа от шесто място.

Също във втория по сила турнир ще играе Ливърпул, който финишира пети след равенство 4:4 срещу Саутхемптън. "Червените" поведоха с два гола в първия четвърт час след попадения на Диого Жота и Роберто Фирмино, който се разписа за последен път за отбора. "Светците" обаче вкараха следващите четири гола - два на Камал Сулемана и по един на Джеймс Уорд-Праус и Адам Армстронг. Ливърпул обаче изравни само за две минути чрез Коуди Гакпо и отново Жота.

Нюкасъл и Челси пък завършиха наравно 1:1 в последен мач от два много различни сезона. "Свраките", за които точен бе Антъни Гордън, се класираха за Шампионската лига заедно с Манчестър Юнайтед, Арсенал и първенеца Манчестър Сити. Челси, който изравни с автогол на Киърън Трипиър, завърши слабата кампания на 12-о място.

Шампионът Манчестър Сити падна с 0:1 в Брентфорд, мислейки за предстоящите финали на ФА Къп и Шампионската лига. Юнайтед надви с 2:1 Фулъм, а Арсенал разгроми с 5:0 Уулвърхемптън.

Кристъл Палас и Нотингам Форест пък разделиха точките след равенство 1:1 в мач без значение.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наставникът Людмил Хаджисотиров напуска баскетболния Рилски спортист
Наставникът Людмил Хаджисотиров напуска баскетболния Рилски спортист
Александър Везенков класира Олимпиакос за финала в баскетболното първенство на Гърция
Александър Везенков класира Олимпиакос за финала в баскетболното първенство на Гърция