НОВИНИ

Евролидерите призоваха за мерки в подкрепа на уязвимите заради ценовия шок на енергията

bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 22.10.2021
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

Европейските лидери призоваха за незабавно използване на всички налични инструменти, с които да се облекчи удара от ценовия шок на енергията за най-уязвимите потребители.

Това трябва да стане съобразно спецификите на отделните страни-членки на ЕС и в много кратки срокове. В средно и дългосрочен план трябва да се предприемат мерки, които да регулират цените, да подсигурят доставките, да повишат устойчивостта на енергийната система на Евросъюза, като едновременно са съобразени със заложените в Зелената сделка параметри.

Това са част от заключенията от първия ден от срещата на върха на ЕС.

Заключения от дебата за върховенството на закона не са приети. Има неформални изводи на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който подчертава, че върховенството на закона и независимостта на съдебната система са фундаментални, и че има процедури, които могат да бъдат задействани, но Полша, заради която основно се води дебатът, не се споменава.

По-рано този месец Конституционният съд във Варшава постанови, че разпоредби от европейските договори са в противоречие с Конституцията на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II е прекарала вечерта в болница
Кралица Елизабет II е прекарала вечерта в болница
Приключват доставките на заявените количества противогрипни ваксини
Приключват доставките на заявените количества противогрипни ваксини