НОВИНИ

Евролидерите призоваха за по-ефективен контрол на външните граници на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:35, 10.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
евролидерите призоваха ефективен контрол външните граници
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС е готов да отпусне допълнително финансиране за укрепване на външните граници, една от които е българо-турската. На приключилата в Брюксел Среща на върха лидерите от ЕС призоваха Европейската комисия да предприеме незабавни оперативни действия за по-ефективен контрол на външните граници срещу нелегалната миграция. Българският президент Румен Радев благодари на останалите лидери и на Еврокомисията, че са готови да подкрепят страните от първа линия.

Европейските лидери призовават комисията да предостави съществени финансови средства на ключовите държави с външните граници. Фон дер Лайен каза след срещата, че средства от европейския бюджет ще бъдат осигурени.

“Ще предприемем действия за укрепване на външните ни граници, за да предотвратим нелегалната миграция. Ще се фокусираме върху два пилотни проекта по границите, с други ще осигурим пакет от мобилна и стационарна инфраструктура - от автомобили до камери, от наблюдателни кули до електронно наблюдение”, заяви Урсула фон дер Лайен.

България вече е предоставила на Комисията разчетите си за необходимите средства за опазване на границата с Турция, каза президентът Радев в Брюксел. Европейските лидери са разделени по въпроса за това трябва ли се финансира построяването на огради по границите за предпазване от нелегалната миграция.

"Когато се започне с едно място, ще се появи и друго и тогава ще се появи първо една граница, а после много други. Така ще направим от Европа крепост", заяви Ксавие Бетел - премиер на Люксембург.

“Не само България се нуждае от помощ, но също така и Италия, Франция. Всички външни граници трябва да са във фокуса на действията на Европейската комисия", заяви Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

Обещанията от срещата на върха за повече средства за България за по-добра охрана на външните граници на ЕС засега обаче не променят позицията на Австрия срещу приемането на страната ни Шенген. Първо да се справим с нелегалната миграция, а после ще мислим за разширяването на Шенген, каза след срещата австрийският канцлер Нехамер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев за спасителните екипи в Турция: Ще има ротация, докогато има шанс да вадят живи хора
Демерджиев за спасителните екипи в Турция: Ще има ротация, докогато има шанс да вадят живи хора
Марица Пловдив се върна към победите в женското волейболно първенство
Марица Пловдив се върна към победите в женското волейболно първенство