НОВИНИ

Европарламентът иска облигации за възстановяване на икономиката

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:54, 17.04.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Политика

Евродепутатите искат мащабен пакет в подкрепа на икономиката след кризата с COVID-19, който включва и облигации за възстановяване. В резолюция приета днес, парламентът приветства фискалните мерки за справяне с пандемията. Според българските евродепутати от групата "Обнови Европа" Евросъюзът трябва да излезе по-силен и по-обединен от кризата. Ева Майдел от ЕНП поиска създаването на европейска здравна сделка за координация между здравните системи на европейските държави.

Въпреки че бяха отхвърлени като инструмент на възстановяване след коронакризата, общите европейски облигации отново са на дневен ред, след като Европейският парламент гласува днес резолюцията, в която призовава за създаването им. Според евродепутатите облигацаиите за възстановяване трябва да бъдат гарантирани от бюджета на ЕС.

Давид Сасоли - председател на Европейския парламент: Трябва да гарантираме, че разходите във всяка държава, свързани с излизането от кризата, ще бъдат споделени, трябва да има съвместен дълг за възстановяване на икономиките. Това беше ясно изразено в резолюцията.

Европарламентът одобри мерките за възстановяване, предложени от Европейската комисия. Евродепутатите призовават и за създаването на фонд за солидарност в размер на поне 50 млрд. евро.

Според депутатите евроинституции трябва получат повече правомощия, за да действат в случаи на трансгранични заплахи за здравето. Те изразиха загриженост от приемането на спорни закони в Унгария и Полша, които застрашават правовата държава.

По време на извънредната сесия Давид Сасоли и евродепутатите в залата благодариха с аспомисменти на медицинските работници в цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е затворена до второ нареждане (ОБОБЩЕНИЕ)
София е затворена до второ нареждане (ОБОБЩЕНИЕ)
Смъртните случаи в Ухан са с 50% повече от обявените
Смъртните случаи в Ухан са с 50% повече от обявените