НОВИНИ

Фамилия бижутери от 16 век изработва "Златната топка"

Златната топка
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 30.11.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

„Златната топка“ е най-желаният трофей от всеки футболист. Aвторитетният приз се връчва всяка година от списание „Франс футбол“. Но кой изработва това това ювелирно произведение?

„Златната топка“ се ражда от ръцете на семейство, което от 15 поколения прави бижута за крале, благородници и влиятелни организации.

Фамилия Мелерио започва бизнес с бижута през 16-ти век. През 1515 година семейството създава малко ателие за реставрация, а през 1613 година откриват фирма Mellerio dits Meller. В началото те се специализират в поправката и почистването на бижута за благородници. След това разширяват дейността си до кралските дворове.

През 1815 г. Мелерио премества компанията в Париж, отварят офис на Rue de la Paix, където се намира и днес.

В продължение на 400 години (семейството брои своята професионална история от момента на основаването на компанията) семейство Мелерио е опитало всичко: от диадеми, изцяло покрити с диаманти, до корици на книги с църковна литература.

Кой гласува и присъди „Златната топка“ на Лионел Меси?

Семейство Мелерио за първи път се докосва до спорта, когато организаторите на Откритото първенство на Франция по тенис им възлагат да произведат Coupé des Mousquetaires.

От 1956 г. фамилия Мелерио си сътрудничи с „Франс футбол“ за „Златната топка“.

Днес компанията все още се занимава с производство на бижута. На официалния уебсайт минималната цена на произведенията им е 500 евро. Бизнесът се управлява от 15-ото поколение на семейството.

11 души участват в създаването на „Златната топка“. Част от екипа включва самия бижутер, гравьор и човекът, който полира топката.

За изработването не се използват шаблони. Всеки път екипът следва определени пропорции (31 сантиметра височина, 23 сантиметра ширина), но изпълняват дизайна сами.

Мелерио има собствен принцип, който не пристъпва и в този случай – всяка топка трябва да бъде уникална по свой начин. За да направят това бижутерите леко променят състава на месинга всяка година.

„Златната топка“ не се продава. Но ако трябва да бъде поставена цена, то тя би била 13 хиляди евро.

През годините е имало различни „Златни топки“. От 1956 година до 1983 година наградата е много по-малка. През 1983 година Мишел Платини получава приз, който е много по-голям и впечатляващ от досегашните.

Каквато и форма или големина да има този приз, той остава изключително желан от всеки футболист, който търси признание за изявите си.

"Златната топка" за 2021 година вече е в ръцете на Лионел Меси.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат на "Сиела Норма" неизползваните 228 машини
Връщат на "Сиела Норма" неизползваните 228 машини
Глобяват собствениците на шахтата, в която падна бременна жена
Глобяват собствениците на шахтата, в която падна бременна жена