НОВИНИ

Фантастичната Цветана Пиронкова се разправи с Мугуруса

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:40, 03.09.2020
Чете се за: 01:44 мин.
Тенис
фантастична цветана пиронкова разправи мугуруса

Страхотно представяне на Цвети, която след 7:5, 6:3, елиминира бившата номер 1 в света и считана за фаворитка за титлата от US Open 2020, Гарбине Мугуруса.

Началото на мача бе трудно за първата ни ракета, след като тя допусна пробив още при първото си подаване. Мугуруса го затвърди и поведе с 2:0.

В следващите минути Цвети стабилизира играта си, но продължаваше да не може да затрудни испанката, когато сервираше.

В седмия гейм Пиронкова изостана с 0:30, но няколко поредни добри сервиса и помогнаха да се измъкне от трудната ситуация и да запази изоставането си от само един пробив.

Двете взеха още по веднъж подаванията си и така се стигна до 5:4 за Мугуруса и сервис за испанката. В този момен началният удар на бившата номер 1 изчезна и от това се възползва Цвети. Две щастливи намеси на мрежата и грешка при опит за къса от страна на Гарбине, възстановиха паритета в сета при 5:5.

Пиронкова взе подаването си и принуди Мугуруса да сервира за тайбрек. Финалистката от тазгодишния Australian Open обаче отново показа колебания в играта си, основно от бекхенд. Геймът се превърна в истинска битка като испанката отрази два сетбола, но при третия страхотен уинър от бекхенд на Пиронкова, фиксира крайното 7:5 в първия сет за нашата сънародничка.

Видимо разочарована от този завършек, Мугуруса яростно строши ракетата си, за което закономерно получи и предупреждение.

Вторият сет започна с безоблачни сервис геймове за Цвети, докато за бившата номер 1 ситуацията беше коренно различна. При изоставане от 1:2, тя трябваше да отразява три брейкбола, но съумя да се измъкне невредима.

Последваха няколко разменени гейма, в които сервиращите нямаха затруднения. В осмата част Мугуруса отново бе изправена до стената. Стигна се до 30:30, а поредната грешка от ракетата на испанката доведе до шанс за пробив пред бившата ни първа ракета при дамите.

За щастие на Цвети, въобще и не се наложи да влиза в разиграване, след като Гарбине направи втората си двойна грешка в целия двубой.

Така при 5:3 пловдивчанката сервираше за мача и се справи без никакви проблеми, затваряйки срещата с ас по правата.

По този начин Цветана Пиронкова поднесе една от най-големите изненади до момента в Ню Йорк и успя да зарадва всички фенове на тениса в Бъглария. След двубоя пловдивчанката нямаше как да скрие радостта си от тази наистина голяма победа:

“Oпитах се да настроя играта си и да се боря за всяка точка. Да вкарвам топката в корта, да я карам да се труди. Наистина съм много, много щастлива, че намерих пътя към победата. Най-много ми липсваше именно това - да играеш на корт пред голяма публика, такава атмосфера няма никъде другаде. Със сигурност поех рискове да дойда точно тук след повече от 3 години извън голямата сцена. Все пак, мотивацията ме движеше напред през цялото време. Няма да крия, не съм имала особени очаквания на такъв голям турнир. Но това е добре дошло, щастлива съм, аз се върнах, за да играя в големи мачове и да продължавам напред”.

В следващия кръг Цвети ще излезе срещу хърватката Дона Векич в опит да достигне 4-ия кръг на "Флъшинг Медоус", което би било изравнено най-добро представяне за родната ни тенисистка на US Open.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа в тунела на НДК (Снимки)
Тежка катастрофа в тунела на НДК (Снимки)
Туризмът ни ще разчита на българите и за сезон 2021
Туризмът ни ще разчита на българите и за сезон 2021