НОВИНИ

Федерацията по тенис с над 2 милиона бюджет

БФ по тенис - Общо събрание
Снимка: БФТ
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 20.05.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Делегатите на Общото събрание на Българската федерация по тенис приеха програма за балансиране на бюджета до края на 2021 г., като същевременно се реши, както и през 2020-а, парите от бюджета за спорта за високи постижения – 730 000 лв., да бъдат насочени към развитие на талантливите български тенисисти и за участието им на състезания от държавния и международен спортен календар.

Общият бюджет на БФТ за 2021 г. е в размер на 2.1 млн. лв. От тази сума постъпленията от спортното министерство (ММС) са в размер на 922 000 лв., а останалите са средства, осигурени от БФТ.

Като един от най-важните опорни стълбове в работата на БФТ бе посочен Българският национален тенис център (БНТЦ). В момента се провеждат преговори с ММС за 20-годишен договор за ползване на БНТЦ, като ще се направи пълен реорганизационен план за работата на Центъра, за да се превърне той в истински дом на тениса.

Общото събрание изпълни желанието на Цветан Михов да бъде освободен като член на УС поради ангажименти, които не му позволяват да отделя от личното си време. За нов член бе избран бившият футболен национал, а сега бизнесмен – Веселин Балевски, който вече веднъж е бил член на УС (през 2010-2013 г.).

Сред дългосрочните цели на БФТ, посочени от председателя на федерацията Стефан Цветков, е и оптимизиране и подмладяване на Управителния съвет. На следващото общо събрание, което ще е вероятно в края на тази година или в началото на 2022 г., ще бъдат предложени млади бивши тенисисти, които сега развиват бизнес, за да се превърнат в ядро на един активно работещ УС на БФТ.

Предстои да бъдат създадени реални регионални структури на БФТ с участието на местни бизнесмени, които да подпомагат тази дейност. Същевременно ще бъде подобрена и засилена комуникацията и съвместната работа с общините. Клубовете по места ще получат пълно съдействие и консултации, за да може да станат конкурентни на пазара за спортни услуги и съответно да имат възможност да инвестират в своите талантливи състезатели.

На събранието бе изтъкнато, че в момента БФТ е в преговори с образователното министерство (МОН) за стартиране на програма „Тенис в училище" от началото на учебната 2021-2022 г.

Делегатите на събранието се обединиха около становището да се разработи програма, която да извади по-явно на показ пред обществеността водещата роля на тениса сред спортовете в България. Както изтъкна Стефан Цветков пред представителите на клубовете, в момента тенисът е в трета категория за държавно финансиране, независимо от големите си успехи на всички нива, което се дължи най-вече на спецификата на отчитане на тези успехи според критериите на ММС.

Бяха приети и промени в устава. Сред тях бе присъединяването към Антидопинговата конвенция и прилагане на юрисдикцията на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, а също и решението, че падел тенисът и електронните тенис спортове ще бъдат администрирани от БФТ. От края на април българската федерация по тенис вече е и член на Международната падел федерация (IPF).

Бе изготвен и приет проект за Етичен кодекс на федерацията по тенис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водят се преговори за създаване на голяма лява коалиция
Водят се преговори за създаване на голяма лява коалиция
Дават по 50 лв. на пенсионери от Русе, преболедували COVID-19
Дават по 50 лв. на пенсионери от Русе, преболедували COVID-19