НОВИНИ

Феликс Оже-Алиасим победи Доминик Тийм в зрелищен петсетов двубой от първия кръг на Australian Open

феликс оже алиасим победи доминик тийм зрелищен петсетов двубой първия кръг australian open
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 15.01.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

На изключителен мач станаха свидетели зрителите на "Маргарет Корт Арена", в който канадецът Феликс Оже-Алиасим победи с 6:3, 7:5, 6:7(5), 5:7, 6:3 австриеца Доминик Тийм. Двубоят от първия кръг на Australian Open продължи 4 часа и 59 минути.

Срещата можеше да приключи и в три части, но в тайбрека на третата, Тийм успя да обърне от изоставане от 2:5 точки до 7:5 и да вкара мача в четвърти сет.

В него австриецът проби още в началото, Оже-Алиасим изравни за 5:5, но веднага след това нов пробив на Тийм му даде възможност за втори път да сервира за сета и този път той се справи.

Въпреки че инициативата премина у финалиста в Мелбърн за 2020 година, той не успя да я задържи. В петия сет Оже-Алиасим бе този, който направи единствения пробив. Това стана в самото начало за 2:0 гейма и въпреки опитите на Тийм да се бори за нов обрат, до такъв не се стигна.

Във втория кръг Феликс Оже-Алиасим ще срещне французина Юго Грение.

Поставеният под номер 10 Алекс де Минор се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Представителят на домакините продължава напред, след като съперникът му на старта Милош Раонич се отказа да доиграе срещата. Резултатът бе 6:7(6), 6:3, 2:0 в полза на Де Минор в третия сет.

33-годишният Раонич, който се завърна на корта през лятото на миналата година след двугодишно отсъствие, се държеше отлично в мача до средата на втория сет, когато позволи на Де Минор да пробие, а след това и да спечели втория сет и да направи още един брейк в началото на третия.

Преди това обаче Раонич, който е бивш номер 3 в световната ранглиста и бивш полуфиналист в Мелбърн, показа много добра игра. Той спечели първия сет с 8:6 точки в тайбрека. Раонич записа девет аса срещу само два за Де Минор и направи 21 печеливши удара срещу 12 за австралиеца. Статистиката обаче се обърна в полза на местния любимец във втория сет, когато се появиха физическите проблеми на Раонич.

Във втория кръг Де Минор ще играе с италианеца Матео Арналди.

Поставеният под номер 24 Ян-Ленард Щруф се измъчи максимално срещу младия австралиец Ринки Хиджиката, но успя да го отстрани след 3:6, 6:3, 6:2, 6:7(2), 7:6(8). Двубоят продължи почти четири часа, а двамата тенисисти направиха общо 49 аса - 24 за Хиджиката и 25 за Щруф. Печелившите удари също бяха почти изравнени - 69:66 в полза на германеца, който обаче трябваше да навакса изоставане от пробив в решителния пети сет.

Драма не липсваше и в заключителния тайбрек до 10 точки, в който Щруф поведе със 7:3, но допусна представителят на домакините да се доближи само на точка от него. Хиджиката имаше сервис за 9:9, но не се справи и Щруф продължи към втория кръг, в който негов съперник ще бъде Миомир Кецманович от Сърбия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж изгуби пенсията си в Несебър, събраха му парите в социалните мрежи
Възрастен мъж изгуби пенсията си в Несебър, събраха му парите в социалните мрежи
Фермерски протести в Германия заради намалени субсидии и облекчения
Фермерски протести в Германия заради намалени субсидии и облекчения