НОВИНИ

ФИФА призовава за спешна евакуация на футболистки от Афганистан

опасения голяма мигрантска вълна афганистан европа
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 22.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната футболна федерация (ФИФА) изпрати писмо до правителствата на няколко държави с молба за спешна евакуация на жени, практикуващи футбол в Афганистан.

Представителите на ФИФА смятат, че ситуацията в страната остава нестабилна и много тревожна, затова се стреми да гарантира безопасността на възможно най-много хора, в това число футболисти, като акцентът е предимно върху дамите.

Говорител на ФИФА заяви пред БиБиСи, че организацията остава в контакт с Афганистанската футболна федерация и други заинтересовани страни, и продължава да получава информация за играчите в страната.

Преди това бившият капитан на женския национален отбор по футбол на Афганистан Халида Попал апелира към спортните организации да гарантират безопасността на състезателките. Така тя реагира на идването на власт в страната на талибаните, което гарантира правата и свободите на жените, но само в рамките на шериата.

„Не можех да спя, плачех и се чувствах безпомощна“, каза Попал, която имаше ключова роля при формирането на първия отбор по футбол за жени в Афганистан през 2007 година.

Много от състезателките в страната са се скрили след случилото се.

По време на предишното си управление преди около 20 години талибаните спряха момичетата да получават каквато и да е форма на образование. Жените не можеха да напуснат домовете си без роднина от мъжки пол, нямаха право да работят.

Преди няколко дни стана ясно, че един от футболистите на младежкия национален отбор на Афганистан е намерил смъртта си в опит да напусне родината си. Заки Анвари е загинал в опит да се качи на военния-транспортен самолет С-17А. Останките на момчето са били открити при отсека на шасито при пристигането на самолета в САЩ.

Талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илейн Томпсън със забележително постижение
Илейн Томпсън със забележително постижение
След часове на пек: Извозиха пътниците от катастрофиралия влак
След часове на пек: Извозиха пътниците от катастрофиралия влак