НОВИНИ

Г-7 потвърди подкрепата си за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
05:58, 12.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За взривове в украинския град Херсон съобщават руски медии. Украйна беше подложена на масиран руски обстрел през последните два дни, в отговор на взрива на Кримския мост. Министрите на отбраната на НАТО заседават днес и утре в Брюксел, за да обсъдят необходимата допълнителна военна помощ за Украйна. Президентът Зеленски участва във виртуална среща на Г-7, на която групата потвърди подкрепата си за Украйна.

Лидерите на 7-те най-развити страни проведоха спешна виртуална среща с участието на украинския президент Володимир Зеленски. Те заявиха, че групата ще продължи да предоставя военна и хуманитарна помощ за Украйна, колкото време е необходимо. На свой ред Зеленски заяви, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаването на въздушен щит срещу руските удари. По думите на украинския президент ракетните атаки в понеделник и вторник са били повече от сто и са били насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Взех участие в срещата на Г-7, свикана от германското ротационно председателство по наша инициатива. Обсъдихме отговора на най-мощните демокрации спрямо новата руска ескалация. За тази нова вълна на терор трябва да се потърси отговорност от Русия. Нови санкции, нови форми на политически натиск и нови форми на подкрепа за Украйна", заяви Володимир Зеленски.

В Санкт Петербург Владимир Путин и ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси обсъдиха ситуацията около АЕЦ "Запорожие".

"Забелязваме елементи на излишна и опасна политизация на всичко свързано с атомната дейност. Разчитаме, че благодарение и на вашите усилия ще бъдем в състояние да успокоим цялата тази реторика", заяви Владимир Путин.

"Както знаете, усилията са да се избегне ядрен инцидент, който може да бъде пагубен като цяло и конкретно за региона", заяви Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Владимир Путин приветства решението на формата ОПЕК+ да намали добива на петрол с цел стабилизиране на енергийните пазари. А американският президент Джо Байдън предупреди Саудитска Арабия с последствия, без да уточни какви. Белият дом обяви, че ще преразгледа отношенията си с Рияд.

"С действията си, това решение на ОПЕК+ от миналата седмица доказва, че те съгласуват енергийната си политика с Русия", заяви Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Същевременно британското киберразузнаване заяви, че ще следи за признаци, ако Русия реши да използва ядрено оръжие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес ще превалява само в Западна България
И днес ще превалява само в Западна България
Гол в последните секунди на Рюдигер спаси Реал Мадрид от поражение срещу Шахтьор Донецк
Гол в последните секунди на Рюдигер спаси Реал Мадрид от поражение срещу Шахтьор Донецк