НОВИНИ

Гърция продължава да строи ограда срещу мигрантите от Турция

гърция продължава строи ограда мигрантите турция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:52, 25.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Гърция ще продължи с плановете си за разширяване на поставената през 2012 г. ограда по северната граница с Турция, за да предотврати навлизането на мигранти в страната, съобщи „Сабах”.

По информация на говорителя Стелиос Пецас, след като в края на февруари десетки хиляди мигранти и търсещи убежище се опитаха да влязат в ЕС през Гърция, а Турция обяви, че няма да им пречи да го направят, правителството взе решение да продължи със строителството на огражденията.

След като Анкара реши да отвори границите си, Атина реагира остро на опитите за нелегално влизане в страната. Граничните служители убиха най-малко трима души, а десетки други мигранти бяха ранени, което беше потвърдено от различни правозащитни организации.

Гръцкото правителство също прекрати достъпа до убежище за 30 дни за хора, които неправомерно влизат в страната. Подобна мярка представлява нарушение на международното право, тъй като Всеобщата декларация за правата на човека и Хартата на основните права на ЕС гарантират правото на убежище.

Проектът по изграждането на граничното съоръжение се изпълнява от четири гръцки строителни компании и ще бъде завършен в рамките на осем месеца, като приблизителната цена е 63 млн. евро.

Сега съществуващата 12,5 км ограда е построена преди осем години, за да спре мигрантите да преминат на територията на Гърция. Тя ще бъзе разширена в участъци, посочени от гръцката полиция и армията, като се очаква общата дължина да достигне 40 км.

Турция и Гърция се превърнаха в ключови транзитни точки за търсещите убежище, бежанците и мигрантите, които искат да попаднат в Европа.

Гръцкото правителство се стреми да контролира притока, задържайки мнозина в пренаселени лагери на егейските острови. Страната често е критикувана заради съмнителните си практики и политики спрямо мигрантите и нечовешките условия в лагерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха схема за източване на НОИ с фалшиви болнични
Разбиха схема за източване на НОИ с фалшиви болнични
Официално: Формула 1 ще има 17 старта, Турция се завръща в календара
Официално: Формула 1 ще има 17 старта, Турция се завръща в календара