НОВИНИ

Главният прокурор предупреди за амнистия за обвиняеми след закриването на специализираното правосъдие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:33, 22.07.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
главният прокурор предупреди амнистия обвиняеми закриването специализираното правосъдие
Слушай новината

Сериозни проблеми след закриването на спецправосъдието прогнозираха представители на специализираното обвинение. Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че сред основните последици ще е амнистия за обвиняеми по повечето от 800-те досъдебни производства, по които се работи в момента.

По-малко от седмица преди закриването на спецправосъдието, главният прокурор заяви, че това се случва, защото то върши своята работа и никой не е очаквал да бъде толкова ефикасно.

"Тези структури бяха закрити, защото притесниха, изразявам се образно, хора с много голям финансов ресурс, а от там притесниха, може би, евентуално и много лица от обществения живот, няма да кажа политици", заяви Иван Гешев - главен прокурор.

От прокуратурата прогнозираха, че ще има увеличение на броя на престъпленията, както и завръщане на организираната престъпност в малките градове.

"По мои наблюдения разследванията вече започват да се забавят, тъй като колегите вместо да извършват разследвания, се опитват да спасят делата. В момента мутрите празнуват закриването на този орган, защото той имаше превантивен ефект", заяви Ивайло Ангелов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова съобщи, че трябва да бъдат изпратени над 10 000 тома материали към прокуратурите в страната, които ще поемат делата на спецобвинението.

"Tова, което получат, ще е свъхнатовареност и за тях, те ще трябва да отделят време, първо за да се запознаят с фактите по делото, което ако е в повече от 100 тома, то изисква със сигурност повече от един месец", заяви Валентина Маджарова - ръководител на Специализираната прокуратура.

От обвинението прогнозираха още забавяне на дела заради това, че магистратите, при които ще отидат разследванията, с месеци ще се запознават с всички материали, както и заради процедурни хватки от страна на адвокати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути
Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути
Баскетболистките ни до 18 години победиха Румъния в контрола
Баскетболистките ни до 18 години победиха Румъния в контрола