НОВИНИ

Годеницата на убития Хашоги разкритикува закупуването на футболния Нюкасъл

Нюкасъл лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 09.10.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Годеницата на убития журналист Джамал Хашоги заяви, че е разочарована от решението на Висшата лига да одобри сделката за закупуването на футболния клуб Нюкасъл.

Джамал Хашоги, който беше отявлен критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, беше убит при посещение на саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Западните разузнавателни агенции смятат, че престолонаследникът е поръчал убийството, въпреки че той отрича.

Органът, който ръководи елитния футбол в Англия (Висшата лига) одобри закупуването на Нюкасъл за 305 милиона паунда, след като получи „правни уверения“, че саудитската държава няма да контролира клуба.

Фондът за публични инвестиции (PIF), чийто председател е именно Мохамед бин Салман, ще осигури 80% от средствата за сделката. Според документите, които Висшата лига е получила, от Саудитска Арабия няма да се месят в дейността на клуба, тъй като се разглежда като независим от държавата.

„Много съм разочарована“, каза Хатидже Ченгиз, която трябваше да се омъжи за Хашоги.

„Това, което правя след убийството му, е да търся справедливост за Джамал всеки ден, всеки шанс, който открия, или всяко място, където мога да отида и да поискам повече. Тогава изведнъж видях новината и хората говореха за закупуването на Нюкасъл. Затова заявих, че не бива да правят това, трябва повече да уважават себе си", сподели годеницата на Хашоги.

Саудитска Арабия, като държава, е обвинявана в нарушаване на правата на човека, но мажоритарният собственик (PIF) на клуба се смята за независима компания.

"Изглежда феновете на Нюкасъл не се интересуват от това, което се е случило с Джамал, те просто се интересуват от финансовото бъдеще на клуба", сподели Хатидже Ченгиз пред BBC Radio 5.

„Искам да им напомня, че има нещо по-важно от парите, че има нещо по-важно от финансовото състояние на този клуб. Има наистина големи ценности, които имаме и от които се нуждаем в нашия живот. Трябва да им кажете, че не могат да купят английски отбор заради това престъпление – това трябва да е посланието, което всеки англичанин трябва да изпрати към тях“, каза още годеницата на убития журналист.

„Трябва да им напомняме какво направиха с Джамал, защото никой до този момент не е подведен под отговорност, затова трябва да ги накажем по друг начин“, каза още Хатидже Ченгиз.

"Поне уважавайте паметта на Джамал, защото той плати наистина висока цена за свободата на словото“, допълни тя.

Сър Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, заяви, че е "много загрижен" за закупуването на Нюкасъл от ръководения от Саудитска Арабия консорциум и подчерта необходимостта от независим регулатор, който да се занимава с подобни сделки във футбола.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да подаде документи, за да се ожени за Ченгиз, която е туркиня. Предположенията са, че саудитски отряд го отвлича и разчленява тялото му, което така и никога не е намерено.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава облачно и дъждовно, най-много дъжд е паднал в Хасково
Остава облачно и дъждовно, най-много дъжд е паднал в Хасково
Затварят участъци в центъра на София заради традиционния маратон
Затварят участъци в центъра на София заради традиционния маратон