НОВИНИ

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

гръцкото правителство оцеля вот недоверие
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:48, 30.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Гърция оцеля след поискания вот на недоверие относно действията му за снежната буря, която затрупа ключова атинска магистрала и остави хиляди без електричество в продължение на дни.

Предложението, внесено от лидера на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, не успя да получи нужните му девет гласа, като само 142 депутати в 300-местния парламент го подкрепиха.

Ципрас, бившият министър-председател, който беше победен от Мицотакис на националните избори през 2019 г., нарече отговора на правителството на снежната буря от понеделник, която затрупа Атина и други части на Гърция, "фиаско".

Снежна блокада в Гърция: Десетки предградия на Атина са без ток (СНИМКИ)

"Подайте оставка и свикайте избори", обърна се той към премиера в парламента днес, обвинявайки правителството, че се е провалило и в управлението на пандемията и в реакцията си на нарастващите цени на енергията. "Гърция се нуждае от правителство на честността, демокрацията и прогреса", заяви Ципрас.

Хиляди атиняни бяха блокирани в колите си в продължение на часове в столицата и на околовръстния път Attiki Odos, частната магистрала към града.

Министрите заявиха, че предварителните уверения на управителите на магистралата, че има достатъчно тежка техника за почистване на снега, са били прекалено оптимистични, а главният оперативен директор на компанията подаде оставка.

Нова снежна вълна в Гърция - училищата остават затворени

Снежната буря прекъсна електрозахранването на около 200 000 домакинства и предприятия в столицата, много от тях за близо седмица, като регионалните и местните власти си размениха обвинения, че не са се мобилизирали достатъчно бързо, за да разчистят падналите дървета и сняг.

Бурята повреди и клетките на птиците в зоологическия парк "Атика", което доведе до бягството на два орела и 30 ибиса от вида Валдрап, съобщиха от парка.

В събота министърът на гражданската защита Христос Стилианидис, бивш комисар на ЕС по управление на кризи, заяви, че Гърция не разполага със "съвременни инструменти" за справяне с климатичните предизвикателства. "Нуждаем се от модерни радари и системи за ранно предупреждение", каза той пред парламента.

Премиерът Мицотакис заяви, че Гърция - обичайно засегната от земетресения и летни горски пожари, ще инвестира 1,7 млрд. евро (1,9 млрд. долара) в инфраструктура за гражданска защита.

В отговор на обвиненията за неуспешното справяне с пандемията от Ковид-19, която отне живота на над 23 000 души, министър-председателят заяви, че 84% от гърците над 18-годишна възраст вече са ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу ковид ограниченията в Брюксел
Протести срещу ковид ограниченията в Брюксел
Надал открадна мечтата на Джокович, но сърбинът остава №1 в света
Надал открадна мечтата на Джокович, но сърбинът остава №1 в света