НОВИНИ

Григор Димитров започва Australian Open като №13 в света, Вики Томова с нов рекорд

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:36, 15.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
григор димитров холгер руне спор титлата бризбейн
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров ще стартира на тазгодишния Australian Open под №13 в световната ранглиста, стана ясно при последното обновяване на подреждането на АТР днес.

Григор започна годината като 14-а ракета в света, но след спечелената титла в Бризбейн преди седмица той прогресира с едно място в ранкинга, изпреварвайки Томи Пол.

В момента обаче фокусът на българина е изцяло насочен към откриващия му двубой в "Мелбърн Парк", в който той ще има коварен съперник в лицето на унгареца Мартон Фучович. Срещата помежду им ще бъде изиграна във вторник (16 януари) на корт "Джон Кейн Арена" и се очаква да започне около 4:00 часа сутринта българско време.

Междувременно, на върха в световната ранглиста няма промени преди началото на Australian Open, като лидер е Новак Джокович, следван от Карлос Алкарас и Даниил Медведев, които имат шансове да се изкачат до №1 в света след края на първия за годината турнир от Големия шлем.

При дамите най-добрата ни тенисистка Виктория Томова започна участието си в Мелбърн на рекордното за нея 70-о място, до което тя достигна след силното си представяне на надпреварата в Хобарт през миналата седмица.

За още по-голяма радост българката потегли успешно и на Australian Open, надигравайки в два сета американката Кайла Дей за своята дебютна победа в основната схема на турнира. Това постижение ще помогне на нашето момиче да прогресира още в световната ранглиста, като е напълно възможно при следващото ѝ обновяване 28-годишната софиянка вече да е част от топ 60.

Във втория кръг на откриващата за сезона надпревара от Шлема Виктория Томова ще се изправи срещу бившата №3 в света и двукратна четвъртфиналистка в Австралия Елина Свитолина от Украйна.

Начело в подреждането на WTA преди състезанието в Мелбърн е полякинята Ига Швьонтек, а топ 3 допълват Арина Сабаленка и Елена Рибакина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха антични предмети от частен дом след акция в Сунгурларе
Иззеха антични предмети от частен дом след акция в Сунгурларе
Даниел Иванов-Аоияма допусна второ поражение на сумо турнира в Токио
Даниел Иванов-Аоияма допусна второ поражение на сумо турнира в Токио