НОВИНИ

Губернаторът на Тверска област пое наблюдението на следствието след катастрофата с Пригожин

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:30, 24.08.2023
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

24 часа след катастрофата с частния самолет на военната група "Вагнер" все още няма официално потвърждение за смъртта на нейния ръководител Евгений Пригожин. Няма и коментар нито на президента Владимир Путин, нито на друг официален представител на руската власт. Всички 10 души на борда на машината са загинали, а от Руската агенция за гражданска авиация потвърдиха само, че Пригожин е бил в списъка на пътниците. Очаква се резултат от идентификацията на телата на жертвите, а на мястото на инцидента все още работят служители на силовите служби в Русия.

Полиция патрулира мястото на самолетната катастрофа, маскирани мъже с автомати пазят отцепения периметър. Отломки от самолета са пръснати на 3 километра и половина, една от тях до село Куженкино в Тверска област е буквално на метри от вилата на местен жител. Телата на всички жертви бяха откарани в Тверската регионална морга за идентификация. Изчаква се резултат от експертиза, за да се идентифицират останките.

Частният самолет Ембраер Легаси, собственост на една от компаниите на Евгений Пригожин, тръгва от Москва към Санкт Петербург, където е централата на Вагнер. По-малко от половин час след началото на полета самолетът изчезва от радарите, разбива се към 18 часа и 20 минути, като преди това на няколко пъти набира и губи височина. Кадри показват как машината стремително пада надолу.

Жители на село Куженкино разказват какво са видели снощи.

"Чух експлозия или взрив. Обикновено това става на земята и има тътен, но сега се чу - бум и погледнах нагоре, имаше бял дим. Едното крило полетя в едната посока, фюзелажът в другата. Страхувах се, че ще падне върху селото. Качих се на колелото и за 20 минути бях на мястото, всичко гореше", заяви Виталий Степенок.

Малко след самолетната катастрофа данните за полетите показват втори самолет, свързан с Евгений Пригожин, насочил се към Санкт Петербург, да се обръща назад към Москва. От Следствения комитет на Руската федерация заявиха, че е в ход разследване за причините за катастрофата. Губернаторът на Тверска област лично пое наблюдението на следствието.

"След авиационно произшествие в Тверска област е заведено дело по член 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация - нарушаване на правилата за безопасност на движение и експлоатация на въздушен транспорт", заяви Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Руската федерация.

Това е единственият коментар от страна на руските власти.

Във вечерните новини на руските телевизии снощи катастрофата със самолета на Пригожин беше спомената на кратко и се цитираше само съобщението на Росавиация, че лидерът на Вагнер е бил в списъка с пътниците. Пред централата на Вагнер в Санкт Петербург - роден град както на Пригожин, така и на Путин, хора оставяха цветя и палеха свещи. Недалеч бяха двама млади мъже с маски, които твърдят, че са наемници от частната военна компания.

"Не знам как да подбера точните думи сега - изгубихме нашия командир. Изгубихме двама наши командири, но не и всички. Има и други командващи, на които трябва и сме длъжни да се подчиняваме. Продължаваме да действаме според вътрешните правила на "Вагнер". Моите съболезнования...След това, което се случи, трябва всички да се държим заедно!!"

Според непотвърдена информация в руските медии Пригожин и спътниците му са участвали вчера в среща с представители на Руското министерство на отбраната в Москва. Телеграм каналът Сива зона, който е свързан с "Вагнер", спекулира, че самолетът на Евгений Пригожин е свален от руската противовъздушна отбрана. Сива зона е единственият телеграм канал, свързан с частната военна група, който обяви Пригожин за загинал. Известният военен репортер Роман Сапонков, също свързан с Вагнер, твърди, че Пригожин е убит и това ще има тежки последствия, а хората, които са издали заповедта напълно не разбират настроенията в руската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови два медала за България от от световното първенство по таекуон-до ITF
Нови два медала за България от от световното първенство по таекуон-до ITF
Джошуа Чептегей се отказа от бягането на 5000 м в Будапеща
Джошуа Чептегей се отказа от бягането на 5000 м в Будапеща