НОВИНИ

Хърватия се наложи минимално над Армения и оглави квалификационна група D за Евро 2024

хърватия наложи минимално армения оглави квалификационна група евро 2024
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:53, 11.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Хърватия победи Армения с 1:0 като гост в Ереван в четвъртия си двубой от група D на квалификациите за eвропейското първенство по футбол през 2024 година. С третия си пореден успех хърватите оглавиха временното класиране с 10 точки, колкото има и вторият Турция, но от пет двубоя. Арменците остават със 7 точки на трета позиция в подреждането също след пет мача.

Победният гол за гостите от Хърватия реализира Андрей Крамарич в 13-ата минута.

Хърватите първи стигнаха до опасно положение пред вратата на съперника в деветата минута, след като Бруно Петкович засече добро центриране в наказателното поле на домакините и стреля, но прати топката вдясно от вратата. Четири минути по-късно Андрей Крамарич бе точен за 1:0 като ситуацията бе преразгледана със системата за видеоарбитраж-ВАР заради съмнения за засада в хода на атаката и в крайна сметка попадението бе зачетено.

Лука Иванушец получи удобно подаване в 28-ата минута, стреля от обещаваща позиция, но ударът му бе блокиран от защитник на Армения. Пак Иванушец пропусна шанс да увеличи аванса на Хърватия в 43-ата минута, стреляйки вдясно от вратата на домакините.

В добавените минути на първото полувреме и двата тима пропиляха възможности за гол. Иван Перишич стреля опасно във втората минута на добавеното време, но вратарят на Армения Огнен Чанчаревич се намеси навреме, а в две минути по-късно изстрел на Ваган Бичахчян бе спрян от стража на гостите Доминик Ливакович.

Чарчаревич имаше голяма заслуга преднината на Хърватия да остане само един гол и през второто полувреме. В 56-ата минута Крамарич стреля от близко разстояние, но не успя да преодолее вратаря на Армения, а в 61-ата авторът на единственото попадение в мача отново бе неточен.

Огнен Чанчаревич опази вратата си и минута по-късно след поредната опасна атака на гостите, завършена от Перишич, а в 87-ата минути Петър Муса пропиля последния шанс за Хърватия за второ попадение.

Хърватите ще приемат Турция в следващия си мач от евроквалификациите на 12 октомври, а тимът на Армения ще гостува на Латвия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха мъж, лежал на платното на Околовръстното в София
Блъснаха мъж, лежал на платното на Околовръстното в София
Държавният департамент на САЩ: Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея
Държавният департамент на САЩ: Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея