НОВИНИ

Христо Турлаков: За да организираме голямо първенство, ще ни трябва помощ от държавата

Вяра Илиева
от Вяра Илиева , Източник: БНР
12:25, 10.01.2023
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Христо Турлаков
Слушай новината

От седмица Българската федерация по кънки има нов президент и това е Христо Турлаков. Той е бивш национален състезател по фигурно пързаляне при мъжете и при спортните двойки. Като индивидуален фигурист е участвал на шест европейски първенства, а при двойките на две световни юношески първенства.

Турлаков е дългогодишен член на УС на централата с богат опит в управлението на кънки спорта у нас, включително в организирането на състезания по фигурно пързаляне и шорттрек на световно ниво - първенства на планетата, турнири за Световната купа.

„Няма да има голяма разлика в работата на федерацията. Аз съм част от Управителния съвет на централата от доста години. Това, на което трябва да обърнем внимание е да намерим начин да кандидатстваме за домакинство на международни турнири. Трябва да търсим варианти да организираме световни първенства. Имаме проблеми с базата. Зимният дворец не може да бъде ползван за основна зала, и се налага да ползваме „Арена София“, където наема е много висок. Организацията на едно такова първенство, за бъдеще, ще става все по-трудна и ще изисква много по-големи средства. За да можем да организираме такива първенства ще имаме нужда държавата да ни помогне. Кандидатстването става пред Международната федерация и то се кандидатства за години напред. Според мен първото ни домакинство може би ще е най-рано през 2026 година“, това сподели за БНР Христо Турлаков.

Той коментира и състоянието на Зимния дворец в столицата.

„Зимният дворец прилича на „Дядовата ръкавичка“. Там е фигурното пързаляне с националните си отбори, шорттрека, хокея на лед имат много отбори. Изключително трудно е да се намери свободна съблекалня. Недай си Боже, ако дойде нов клуб, просто не вижда къде може да се разположи. Отделно часовете не стигат. Цената на час е много висока, особено сега заради повишените цени на електроенергията. Реално ние, ако нямаме подкрепа от държавата за лед, просто нашата федерация и нашите спортове , няма да има как да функционират. Това е основното нещо, от което имаме нужда. Ако нямаме лед, нямаме нещо. В Зимният дворец беше направен ремонт, бяха поставени климатици в залата, но се оказва, че те не могат да я затоплят. Със сигурност имаме нужда от още една пързалка, макар и тренировъчна, макар да не е в голяма зала. Трябва да е с олимпийски размери, за да може да разпределим отборите, да има достатъчно време и свободен лед за всички. Трябва да е по-енергийно ефективна и цената на леда да бъде много по-ниска“, коментира бившият фигурист.

Турлаков заяви, че няма информация какво се случва с пързалката в комплекс „Камчия“.

"Пързалката в Кранево не работи, защото нямат възможност да си плащат поддръжката, най – вече електроенергията. Имаме обещанието, че ще бъде заледена в началото на април, когато с варненския клуб ще организираме международен турнир. През 2023 година ще сме домакини на още два международни турнира, освен този в Кранево. „София Трофи“ ще се проведе в началото на февруари и октомври или ноември ще организираме още един. Александра Фейгин е покрила норматива за участие на световното първенство през март. Лари Луполоувър има нужда още на някоя от програмите да го покрие. За мен най-важното е състезателите да направят това, което могат и да покажат най-доброто от себе си. Ако постигнат това нещо, ще постигнат и добър резултат“, поясни още Турлаков.


Александра Фейгин и Лари Луполоувър ще представят България на европейското първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени в Еспоо, Финландия. Надпреварата ще се проведе от 23 до 29 януари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за Елизе Мертенс и Ализе Корне на турнира в Хобърт
Загуби за Елизе Мертенс и Ализе Корне на турнира в Хобърт
Грипът настъпва: Няма места в детските отделения в Пазарджик
Грипът настъпва: Няма места в детските отделения в Пазарджик