НОВИНИ

Ига Швьонтек започна сезона на тревни кортове с победа на турнира в Бад Хомбург

ига швьонтек започна сезона тревни кортове победа турнира бад хомбург
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:32, 27.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Лидерката в женската ранглиста на WTA Ига Швьонтек (Полша) започна сезона на тревни кортове с победа в три сета на тенис-турнира в Бад Хомбург. Полякинята изоставаше с един сет, но успя да преодолее съпротивата на финалистката от Уимбълдън 2022 Татяна Мария с 5:7, 6:2, 6:0 и се класира за втория кръг.

Това е осма поредна победа за Швьонтек и от началото на годината тя има баланс от 36 победи и едва 6 поражения. Участието й е дебютно в Бад Хомбург и идва две седмици след втората спечелена титла на Ролан Гарос. Тя започна мача с ранен пробив и уверено поведе с 3-1 гейма в началния сет. Но в осмия гейм при свое подаване и 40:30 тя изведнъж загуби ритъм, допусна пробив, след това още един в последното разиграване за частта и вече изоставаше в сетовете. В тези моменти Татяна Мария показа някои отлични изпълнения от бекхенд и се възползва максимално от грешките на лидерката в женския тенис в момента.

Въпреки че преди пет години спечели титлата на Уимбълдън при момичетата, за Швьонтек тревните кортове остават най-трудната настилка и тя все още не е печелила титла. Но сякаш след паузата си научи урока и от този момент до края на мача даде едва два гейма на германката, повеждайки с 3:1, последвано от втори пробив и 5:1.

В края на срещата статистиката показваше спечелени 82 процента от първи сервис и 31 от 46 възможни от втори, както и нито една допусната възможност за пробив във втория и в третия сет.

Следващата й съперничка е Джил Тайхман от Швейцария, която стартира с успех над Клеър Лиу (САЩ) с 3:6, 6:3, 6:4.

Номер 5 в схемата на турнира Бианка Андрееску (Канада) имаше доста напрегнати моменти, но в крайна сметка успя да се справи с играещата с уайлдкард Сонай Картал (Великобритания) с 6:2, 3:6, 7:5 за 2 часа и 27 минути. За бившата шампионка от Откритото първенство на САЩ това е втора победа в трети турнир на трева през последния месец. Тя стигна втори кръг в Хертохенбош, но отпадна още на старта в Берлин.

В други срещи от първия кръг Катерина Синиякова победи италианката Елизабета Кочарето с 6:3, 6:4, а американката Ема Наваро се справи с Надя Подороска (Аржентина) с 6:2, 6:0.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИБА постави Деница Манолова сред изгряващите звезди на европейското първенство U18 в София
ФИБА постави Деница Манолова сред изгряващите звезди на европейското първенство U18 в София
Денков: Пречат ни липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи
Денков: Пречат ни липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи