НОВИНИ

Ина Лутай: Александра Фейгин е в световния елит на фигурното пързаляне

Личният треньор на Александра Фейгин вярва, че нейната възпитаничка е сред най-добрите състезателки в спорта

ина лутай резултатът фейгин европейското добър фона условията готви
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:46, 13.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Личният треньор на състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин - Ина Лутай вярва, че нейната възпитаничка е сред най-добрите състезателки в спорта.

Шампионката на България се класира за волната програма зае 18-о място на европейското първенство в Каунас (Литва).

„Много съм доволна. Доволна съм, че успя да представи програмата си по най- добрия начин, въпреки напрежението от това да излезеш на леда в предпоследна група и да знаеш,че всички преди теб са играли толкова чисто.. Това е много, много трудно. Чувствам безкрайно щастлива, защото тя се е елита на фигурното пързаляне, Саша е в световния елит. Тя успя отново да го покаже и докаже. За пореден път ме направи много щастлива и много горда като треньор“, сподели Ина Лутай.

Сестрата на двукратната световна шампионка - Албена Денкова отличи техниката на фигуристката.

„Саша има много добра техника на скачане, а когато изпълнява скоковете, те наистина са технически перфектни. Най-важното, начина, по който ги изпълнява и скоростта, с която тя върти даден скок и го приземява и позволява да получи така наречените плюсове от съдиите, съответно базовата стойност на скока се вдига и така тя може да вземе малко повече от самия скок, което е много важно, когато се бори за по-предни места. Не е достатъчно просто да си научил даден скок, начина на изпълнение трябва да бъде такъв, че да може да имаш и бонус за него. Десет дни преди европейското първенство се наложи да сменим волната програма, защото тя не успя да свикне с изпълнението на старата. За първи път попадна в такава ситуация“, допълни тя.

Ина Лутай, която сега е член на Управителния съвет на федерацията коментира и представянето на европейското на Александър Златков.

„Браво на Александър. Той се представи наистина добре, даде максимума, на който е способен в днешния ден. Изигра чиста програма, беше артистичен. В нашия спорт е трудно когато за първи път си на европейско и на световно първенство, защото просто на съдиите им трябва време да те опознаят, да започнат да вдигат по-високи оценки. Поздравления за Александър, поздравления за екипа му, за Даниела Величкова, защото знам, че полагат огромни усилия всеки ден“, добави тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор на България по хокей на лед за девойки до 18 години допусна обрат и отстъпи на Исландия
Националният отбор на България по хокей на лед за девойки до 18 години допусна обрат и отстъпи на Исландия
Георги Стамов, ПП: Влизаме в преговори, в които роля имат Николай Денков и Мария Габриел
Георги Стамов, ПП: Влизаме в преговори, в които роля имат Николай Денков и Мария Габриел