НОВИНИ

Инфантино: Отборите за Мондиал 2026 г. ще бъдат разположени в клъстери

инфантино отборите мондиал 2026 бъдат разположени клъстери
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:50, 18.05.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборите на разширеното Световно първенство по футбол през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико ще бъдат базирани в регионални клъстери по време на ранните кръгове, за да се улесни пътуването, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

В речта си в Лос Анджелис, за да представи официалното лого и марката на първенството, Инфантино заяви, че този ход е продиктуван от мащаба на финалите през 2026 г.

За първи път следващото Световно първенство ще включва 48 отбора, с 16 повече от последното световно в Катар в края на миналата година. То ще бъде организирано съвместно от три държави, което е още едно първо събитие.

"Предизвикателствата ще бъдат свързани с цялата логистика. Това е един континент - три държави, и то не три малки държави - три големи държави", коментира Инфантино.

"Разстоянията, часовите зони, климатичните разлики също - надморска височина в Мексико, морско равнище в други части. Така че за нас е важно да създадем подходяща среда за отборите и феновете, за да бъдат поставени във възможно най-добрите условия. Което означава да не се налага да пътуваме твърде много, особено в началото. Така че ще създадем някои клъстери, в които отборите ще бъдат базирани в зависимост от жребия и след това ще играят мачовете си в този конкретен клъстер", обясни Инфантино.

Инфантино заяви, че пътуванията и преминаването към базиране на отборите в региони са били обсъдени на среща в Доха миналата седмица на 32-та селекционери, участвали в миналогодишното Световно първенство.

"Това беше едно от предимствата на Световно първенство в Катар, където един играч, един час след мача, беше в леглото си", каза той.

Междувременно Инфантино се надява, че първенството може да надгради успеха на финалите през 1994 г. в САЩ, които помогнаха за създаването на Мейджър Лийг Сокър в Северна Америка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат еднопосочно движение в столичния квартал "Манастирски ливади"
Въвеждат еднопосочно движение в столичния квартал "Манастирски ливади"
Мартин Петров: Трябва единомислие на клубове и ръководство, за да се развива българския футбол
Мартин Петров: Трябва единомислие на клубове и ръководство, за да се развива българския футбол