НОВИНИ

Историческо представяне на Сузане Шултинг на световното по шорттрек

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
16:18, 08.03.2021
Чете се за: 01:24 мин.
Зимни
историческо представяне сузане шултинг световното шорттрек

Сузане Шултинг спечели всичко възможно по време на Световното първенство по шорттрек, което се проведе през изминалия уикенд в град Дордрехт, Нидерландия.

В надпреварата при жените Шултинг застана точно 12 пъти на старт и точно 12 пъти пресече финалната линия първа. С победи на 500 и 1500 метра в съботния ден, и злато на 1000-метровата дистанция, и в суперфинала на 3000 метра в неделя, Сузане Шултинг, за втори път в своята спортна кариера, си осигури световната титлата в многобоя.

Така нидерландката освен, че защити титлата си от София през 2019 година, записа историческите за националното бързо пързаляне с кънки на къса писта 5 титли от едно световно първенство. През 2020 нямаше световно първенство поради пандемичната обстановка в света. Стратегията на “летящата холандка” да взема инициативата и да се пързаля в ролята на водач във всяка една серия и финал, в която тя заставаше на старт, й донесе пълен успех на свтовното в Дордрехт.

Темпото на пързаляне, което налагаше Шултинг във всеки един свой старт, само и единствено оставяше без дъх конкуренцията, като не й оставяше възможност дори и да си помисли за атака. Сузане Шултинг заедно с Лара ван Керкхоф, Ксандра Велзебур и Селма Поутсма спечели и първото място в щафетното бягане.

“Толкова съм щастлива. На 1000-метровата дистанция бях само на две десети от световния рекорд. Разбира се, докато се се състезаваш, не мислиш за времена и рекорди, а само за победата. Рекордът ми е цел, но не очаквах, че тук на това състезание ще се доближа толкова много до него.”

Въпреки фантастичното пързаляне на Сузане на 1000 метра, за нея най-специалният момент от световното първенство по шорттрек ще си остане световната титла на 500 метра, където тя посвети победата на своята съотборничка Лара ван Раувен, която почина в края на миналото лято, след като бе диагностицирана с разстройство на имунната система.

През сълзи в събота Шултинг сподели пред нас - медиите, че когато е била в болницата, за да се сбогува с Лара ван Раувен, тя си е поставила за цел да вземе световната титла в спринта на 500 метра, като така титлата на Лара да остане притежание на отбора на "лалетата".

“Работих много, за да постигна тази цел и се гордея много, че успях. В памет на Лара ван Раувен, целият отбор на Нидерландия се пързаля с пришити към екипите сърчица с леопардов принт, което е пряко свързано с прякора на Лара “пантерата”. Същите сърчица се появяваха на екраните на телефоните на нидерландките при всяка нова победа на отбора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поздрав от Космоса за 8 март
Поздрав от Космоса за 8 март
Опълченецът, който надхитри смъртта
Опълченецът, който надхитри смъртта