НОВИНИ

Историята на Стоил - агнето, за което Великден няма да бъде фатален

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:05, 22.04.2022
7585
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Традицията повелява на великденската трапеза да присъства и агнешко месо. Сега ще ви разкажем историята на агне, което няма да бъде в менюто за празника. За него този Великден няма да бъде фатален, защото от жертвено животно се е превърнал в домашен любимец.

Носи каишка, обича да го гушкат и следва стопанката си плътно по петите. В тази история главният герой не е куче, а агнето Стоил.

Стоил е бил намерен в снежно поле край София. Новороден, още с пъпната връв, бил поверен на грижите на фондация "Дивите животни".

"Първо, че беше мокър, на студа стоял незнайно колко време, после разви пневмония, не можеше да ходи дълго време... Около два месеца беше в непрекъснати медицински грижи в клиниката. Нямаме представа какво точно се е случило, защо е бил изоставен. Може би някоя неопитна майка си е оставила малкото и овчарят просто не е забелязал или нещо друго се е случило", разказа Любомила Кривошиева от фондация "Дивите животни".

Въпреки че прогнозите за оцеляването му не са били никак оптимистични, днес Стоил е щастливо и жизнерадостно агънце. И макар и още малък, проявява характер.

"Той е много благ, но в същото време си е животно с характер и общо взето не желае да прави неща, които някой друг му налага. Обича да си седи на спокойствие, да си преживя и да не го закачат много, много. Когато му се играе, да си тича насам натам, много е любопитен, иска да види всички животни, които среща, да ги разгледа от близо", обясни Кривошиева.

Стоил често може да бъде забелязан в междублоковите пространства в столичния квартал "Изток" и се превръща в истинска атракция. Той обича да се разхожда, но и при любимото си занимание се вижда ината му.

"Когато времето е мрачно, Стоил иска да си седи в обора и да си преживя на топличко и на спокойно. Ако случайно искаш да го изведеш, когато навън духа вятър или вали - не, той не желае", казва още Кривошиева.

Стоил скоро ще излезе от клиниката и ще заживее при своята спасителка, която пригодява в къщата си специално място за него. А за хората, които се притесняват какво ще стане с агнето, трябва да бъдат спокойни.

"и след Гергьовден ще е жив", увери Любомила Кривошиева.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Хебър поведе във финалната серия срещу Нефтохимик
Волейболният Хебър поведе във финалната серия срещу Нефтохимик
Левски отстрани Лудогорец и е на финал за Купата срещу ЦСКА
Левски отстрани Лудогорец и е на финал за Купата срещу ЦСКА