НОВИНИ

Италианският премиер е в Либия, където обсъжда миграция и енергетика

италианският премиер либия където обсъжда миграция енергетика
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:58, 28.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Италианският премиер Джорджа Мелони пристигна в либийската столица Триполи за разговори по енергетиката, както и по трънливия въпрос за миграцията, съобщиха либийските държавни медии. Пътуването на Мелони, което е второто ѝ за тази седмица посещение в държава от Северна Африка, представлява и първа визита на европейски лидер в разтърсваната от война Либия след посещението на нейния предшественик Марио Драги през април 2021 година.

Държавната телевизия каза, че Мелони е приета от Абделхамид Дбейба, който ръководи базираното в Триполи правителство на националното единство с подкрепата на ООН. Неговата власт обаче се оспорва от конкурентна администрация на изток.

Либия и нейната бивша колониална сила Италия са ключови търговски партньори, особено в енергетиката, където италианският гигант „Ени” играе основна роля в извличането на най-големите известни петролни запаси в Африка.

Мелони беше придружена от шефа на компанията Клаудио Дескалзи, който се очаква да подпише сделка с Националната петролна компания на Либия за разработване на две либийски офшорни газови находища.

„Ени” ще инвестира $8 милиона в двете находища, каза шефът на либийската компания Фархат Бенгдара в телевизионно изявление тази седмица, добавяйки, че се очаква да произведат 850 милиона кубически метра газ.

Мелони посети Алжир в понеделник, за да търси сделки за доставка от най-големия износител на газ от Африка и да намали зависимостта от Русия, след като тя нахлу в Украйна миналата година.

Очаква се в Либия тя да обсъди и проблема за миграцията, на фона на нарастващия брой нелегални мигранти от Либия към Италия. Либия е разтърсвана конфликти и разделение, откакто подкрепяният от НАТО бунт свали диктатора Моамер Кадафи през 2011 година. Страната е канал за хиляди хора всяка година, бягащи от конфликти и бедност в Африка, търсейки убежище през Средиземно море в Европа.

Крайнодясното правителство на Мелони встъпи в длъжност през октомври, обещавайки да спре мигрантските десанти в Италия, които достигнаха над 105 000 през 2022 година. Централният средиземноморски маршрут се смята за най-коварния в света, твърди Международната организация по миграция. Тя изчисли, че 1377 мигранти са загинали по този маршрут миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микаела Шифрин с 85-а победа за Световната купа
Микаела Шифрин с 85-а победа за Световната купа
Марко Одермат триумфира в гигатнския слалом в Кортина д'Ампецо
Марко Одермат триумфира в гигатнския слалом в Кортина д'Ампецо