НОВИНИ

Италия одобри пакет от 55 млрд. евро за подкрепа на бизнеса и домакинствата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:59, 14.05.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Италия предвижда инвестиции в размер на 55 милиарда евро за възстановяване на страната след коронакризата. Освен това временно се узаконява статута на незаконно пребиващи чуждестранни работници.

Италианското правителство одобри пакет от 55 милиарда евро, предназначен за подкрепа на бизнеса и домакинствата. Близо половината от тези средства ще бъдат изразходвани за заплати на служители и самонаети, останали временно без работа. Месечните възнаграждения са в размер между 400 и 800 евро. Те ще бъдат изплащани до два месеца, най-вече за да могат нуждаещите се да посрещнат текущи разходи.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Страната ни е в голямо затруднение. Днес правим крачка към икономическо и социално възстановяване.

За малкия и средния бизнес ще бъдат разпределени около 16 милиарда евро, като голяма част от компаниите са освободени от данъци за месец юни. Заделени са средства в подкрепа на здравеопазването, земеделието, спорта и културата.

Новите икономически мерки предвиждат и временно узаконяване на статута на незаконно пребиваващите в Италия чужденци. Традиционно те работят в селското стопанство или като домашни помощници, често са зле платени, а понякога попадат в ръцете на престъпни групи.

Тереса Беланова, министър на земеделието на Италия: Тези, които са били грубо експлоатирани вече не са невидими, защото ще получат разрешение за пребиваване и работа. Ще им помогнем да си върнат идентичността и достойнството.

По думите на министър-председателя Конте новите мерки са важна крачка за осветляване на сивата икономика и борбата с организираната престъпност, която често включва незаконен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове от Закона за здравето
Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове от Закона за здравето
Тити Папазов: "Левски" няма да фалира
Тити Папазов: "Левски" няма да фалира