Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иван Гешев в "Панорама" : Не е вярно, че притежавам всевластие

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 09.12.2022
Чете се за: 08:25 мин.
У нас
Слушай новината

Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация. Така главният прокурор Иван Гешев коментира в "Панорама" позицията на Нидерландия по отношение на България в Шенген.

"Аз не виждам нито една характеристика на правовата държава, която да няма в България - това не е само мое мнение, но и мнение на Европейския съюз, защото няма как България да е приета в ЕС, ако не съответства на стандартите на правовата държава".

България и Румъния остават извън Шенген

На въпрос изпитва ли някаква вина при положение, че името му застава до всяка критика за съдебната система, Гешев отговори:

"Не мисля, че е така или поне не го виждам в европейските институции, като Европейската комисия и Европейския парламент. Как вътрешно някой интрепретира обективните факти и действителност, е право на всеки политик. За съжаление мога да кажа, че е срамно да не уважаваме себе си. Донякъде това, което се случва, е резултат от това, че ние недостатъчно уважаваме себе си".

Няма сигнали от европейски партньори и институции за стрелба срещу мигранти на границата, но прокуратурата извършва проверка заради журналистическото разследване на западни медии, каза Иван Гешев.

"Ние сме правова държава и защитаваме външна граница, част от нея, защото има и други външни граници които не се споменават. В защита на тази външна граница загинаха български полицаи и това което се случва, не го заслужава България. Ние си искаме нашето, което сме заслужили, защото сме покрили критериите - не според мен, а според европейските институции".

Отношенията на прокуратурата с МВР и президентството

Попитан има ли подобряване на отношенията между прокуратурата и МВР във връзка с акцията срещу разпространение на наркотици, главният прокурор посочи, че задължението на институциите е да работят за българските граждани.

"Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава това, което българските граждани очакват - борба с престъпността и с тези, които тровят децата ни".

Акция "Бяло": Над 400 души са обвинени за притежание и разпространение на наркотици

На въпрос съжалява ли за нахлуването в президентството, Гешев заяви, че случилото се в миналото не трябва да влияе на работата на институциите днес.

"Остана впечатление за непремереност, това е факт за този случай, но няма юридически проблем. Основен принцип за една европейска демократична страна е върховенството на закона".

Иван Гешев коментира и случая с Георги Семерджиев като посочи, че фактът, че той е свидетел по дело не означава, че не може да бъде обвиняем по друго. Няма данни някой от съдебната система да е осигурявал чадър над Семерджиев, а разследването относно полицейския чадър още тече, уточни Гешев.

"Магнитски"

Шестима българи попадат в списъка, като по отношение на четирима от тях са предприети действия от страна на прокуратурата още преди санкциите да бъдат наложени, посочи главният прокурор.

"След като спазваме върховенството на закона, основният критерий е дали има доказателства спрямо определено лице, а за да се стигне до доказателства, трябва да бъде разкрито престъпление - това става от службите за сигурност и МВР. След като по отношение на лице, което и да е то, няма такива данни в продължителен период от време, няма как да бъде обвинявана българската съдебна система".

Прокуратурата прекрати проверката срещу Делян Пеевски по казуса "Магнитски"

На въпрос има ли прокуратурата воля да разследва Делян Пеевски, Иван Гешев отговори:

"Няма никаква разлика между Пеевски, Божков или Цветан Василев - има еднакъв подход на българската съдебна власт и той е спазване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, ако има убедителни доказателства или е разкрито престъпление от българските служби за сигурност, никой български прокурор да разследва когото и да е - включително депутата Пеевски или който и да е от нас".

От американските власти е поискана информацията, въз основа на която са наложени тези санкции, но не е получено нищо извън вече публично известното, посочи той.

Съдебната реформа

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е вярно, че притежава всевластие.

"Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно - аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?"

Според Гешев политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.

Съветът на Европа приветства законопроекта за отговорността на главния прокурор

Въпросът откъде Бойко Борисов знае подробности по делото за чекмеджето трябва да се отправи към самия него, каза главният прокурор.

"Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал два-три пъти и то по повод празници. Оттам нататък въпросите трябва да са насочени към него, но мога да ви кажа, ако разбирам правилно термина "близост", че ако става въпрос за връзки или отношения извън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и принципа за разделение на властите, който предполага и взаимодействие и в рамките на това няма как да нямам определени срещи и публични връзки с български политици".

Не е имало изтичане на информация по дела нито от мен, нито от прокуратурата, заяви Гешев. По думите му се правят опити чрез съдебната реформа да се наруши независимостта на съдебната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели.

"Тази реформа ще реши ли проблема с тока, с престъпността, борбата с наркотиците, убийствата по пътищата? Ще реши ли проблема с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, сигурно е важно, но според мен не за друго, а за да бъде овладяна българската прокуратура. Тази реформа трябва да се случи по начин, че да не застраши независимостта на прокуратурата и съдебната власт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоханес Бьо спечели спринта в Хохфилцен, Владимир Илиев е 33-и
Йоханес Бьо спечели спринта в Хохфилцен, Владимир Илиев е 33-и
Поредна рокада в АПИ - Венцислав Ангелов е новият шеф на агенцията
Поредна рокада в АПИ - Венцислав Ангелов е новият шеф на агенцията