Иван Костов: В българската политика отиват хора, като на пикник, за да се нахранят

от БНТ
10:31, 19.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Слушай новината

Българската политика е "изгорена земя". В нея не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката отиват хора, като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът на нацията.

Така в предаването "Денят започва с Георги Любенов" бившият премиер Иван Костов определи състоянието на политическия живот у нас. Той говори за недоверието на обществото в институциите, в което вижда основната причина и за обърнатата тенденция в справянето с кризата с коронавируса у нас.

"Няма ли доверие в институциите, няма доверие в мерките им, те не се следват, а бойкотират."

Според него, институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза.

"Общественото недоверие в институциите се пренесе и върху здравната и образователната система. Данните сочат, че сме сред страните, които най-неуспешно управляват кризата. Оценката за това може да се прави само на основата на два фактора: Коефициентът на общата смъртност - най-висока в Европа, и ръстът на БВП", каза Костов.

На базата на сегашните данни той прогнозира, че ще изпратим 2020 г. с "един коефициент на смъртност 1.74 - 1.78 % за страната", което е тежка атестация за управлението. А политическото доверие се възстановява само с демократични средства - с избори, категоричен беше бившият премиер.

Все пак Иван Костов вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да е прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза е показала какво е необходимо на българската здравна система. Според него, пандемията е показала, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Театър "Българска армия" на 70 години
Театър "Българска армия" на 70 години
37 души от Дома за хора с психически разстройства в с. Радовец са с коронавирус
37 души от Дома за хора с психически разстройства в с. Радовец са с коронавирус