НОВИНИ

Изцяло обновени автобуси ще пътуват от утре до Витоша

заради туристите увеличава ерозията почвата района седемте рилски езера
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:46, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

От утре по линиите 63 и 66 ще се движат само реновирани автобуси. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето им пред Националния исторически музей.

„Миналата година пуснахме 10 реновирани автобуса и с тези 5 стават 15. Те могат да покрият изцяло двете линии. Тези автобуси бяха закупени от „Столичния автотранспорт“ със средства от общинския бюджет. Отпуснахме 1,2 млн. лева, за да може да финализираме тази програма за обновяване на автобусите до Витоша“, заяви тя и добави, че няма да се отказват от старите возила, те ще стоят за резерв.

Стана ясно още, че новозакупените автобуси разполагат с 55 седящи места и 21 правостоящи, като към момента туристите могат да качват със себе си раници, ски и сноуборди. Работи се и по въпроса да има автобуси, в които гражданите да могат да превозват своите велосипеди до Витоша.

„Освен обновените автобуси трета година работи програмата за споделени електрически велосипеди. Тук има колонка и за зареждане на електрически автомобили. Алтернативите за достъп до планината са различни“, поясни градоначалникът.

„Продължаваме с амбициозната програма за подмяна на старите превозни средства в София. Тази година бяха пуснати 13 нови трамвая и 15 нови електробуса. За следващата година очакваме 30 нови тролейбуса, с които да заменим икарусите тролейбуси и също така, в рамките на следващите 2 години, още 30 нови електробуса ще тръгнат по линиите на града“, обяви кметът.

Председателят на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Карлос Контрера обясни, че в идните дни ще се обсъжда въпросът дали нощният транспорт ще бъде възстановен или не.

„Решението на СОС е до 30 септември да не се движи. В следващите две седмици ще има обсъждане дали и кои линии да бъдат пуснати, ако вземем такова решение. Цифрите показват, че когато не бяхме в епидемия, атрактивна беше само една от линиите. Активно се използваше линията до Студентски град. СОС трябва да реши дали да бъде запазен нощният транспорт и ако бъде запазен каква реорганизация да се извърши“, коментира той и уточни, че приходите от картите, които се продават покриват едва 18-20% от разходите, всичко останало се покрива от общината.

Зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиан Кръстев обяви, че от утре сутрин се възстановява движението по бул. „България“, който тази година беше преасфалтиран.

„Конфликтната точка остава бул. „Тодор Каблешков“. С пускането на бул. „България“ ще се освободи връзката с „Манастирски ливади“ с ул. „Флора“ и „Васил Стефанов“. Това е връзката с бул. „България“. Самият „Тодор Каблешков“ също ще бъде проходим. С пускането на бул. „България“ ще бъде затворен „Боянски водопад“. Улица „Златните мостове“ вече работи, тя е със светофарна уредба. Ние разширяваме входа към малкия „Костенски водопад“. Осигуряваме по-добра свързаност за всички хора в квартала“, разясни той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АТП добави четири турнира в календара за 2020-та
АТП добави четири турнира в календара за 2020-та
Загуба за Фонини след завръщането от 303-ия в света
Загуба за Фонини след завръщането от 303-ия в света