НОВИНИ

Издадоха предписание за извънредна обработка срещу комари в София

Двама души са починали от западнонилска треска в София

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:17, 29.08.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Двама души са починали от Западнонилска треска в София. Вирусът се предава чрез ухапване от заразен комар. 80% от инфектираните хора не проявяват никакви симптоми.

Заболяването се среща от години у нас и е опасно преди всичко за възрастните и хората с придружаващи заболявания. Няма специфично лечение, както и ваксина. До Столичната община вече има изпратено предписание за извънредна обработка срещу комари.

  • Двама души са починали от западнонилска треска в София

    Три са случаите на заразяване с вируса Западен Нил, които са регистрирани у нас от началото на годината. Два от тях завършват фатално - пациентите са над 70-годишни и с множество придружаващи заболявания. Хоспитализирани са по спешност със слабост в крайниците, отпадналост и повишена температура. Третият заразен е мъж от Хасково.

"Той е в добро състояние, рано хоспитализиран, но той обаче е и по-млад, в 60-те си години", каза проф. Ива Христова - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Единствено за третия заразен има данни да е бил в чужбина. Завръща се у нас в началото на август и вече има симптоми. Повечето хора дори не разбират, че са били заразени с вируса, казват учените. Инкубационният период е между 3 и 14 дни.

"При 19,5% протича грипоподобно с висока температура над 38 градуса, с дребен обрив по тялото, със силна отпадналост, болки в мускулите и с това се приключва", каза още проф. Христова.

При едва половин процент от заразените се засяга централната нервна система. Тогава усложненията са тежки.

"Може да е с гърчове или с парализи, с халюцинации, до кома може да се стигне. Тоест при един малък брой случаи с увреждания, от рисковата група като възраст може да протече и фатално", обясни проф. Христова.

Вирусът се среща в Европа повече от трийсет години. Най-много заразени у нас е имало през 2018 година - 15 души. Смъртните случаи тогава са били също два. Август и септември са пиковите месеци на заразата. Хората заразени с вируса развиват доживотен имунитет. Здравните власти препоръчват редовното пръскане срещу комари, както и използването на репеленти.

"Всеки сам на вила или пред къща може да махне онези резервоари за застояла вода, каквито са кофи, тенджери за вода, дори стари автомобилни гуми", каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Здравното министерство е изпратило указания към областните РЗИ-та да бъде повишен контрола на заболяването. При случаи на висока температура с неясен произход медиците трябва да имат предвид и тази диагноза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнози сочат убедителна победа за "Алтернатива за Германия" в три провинции на местния вот
Прогнози сочат убедителна победа за "Алтернатива за Германия" в три провинции на местния вот