НОВИНИ

Изкуственият интелект - лек за самотата?

изкуственият интелект лек самотата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:30, 28.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Технологията на изкуствения интелект може да предложи компания на хората, страдащи от самота, твърди експерт по роботика.

Тони Прескот, професор по когнитивна роботика в университета в Шефилд, е на мнение, че "взаимоотношенията с изкуствения интелект биха могли да подпомогнат хората" като форма на социално взаимодействие.

Самотата сериозно влошава човешкото здраве, а напредъкът в технологиите на изкуствения интелект има капацитет да предложи частично решение на този проблем.

Проф. Тони Прескот е водещ експерт, който изследва връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект. Той съчетава опит в областта на роботиката и изкуствения интелект с психология и философия.

Според него изкуственият интелект може да помогне, като даде на хората възможност да упражняват и подобряват социалните си умения.

снимки: Pixabay

"В период, когато много хора определят живота си като самотен, може би е полезно да използваме компанията на изкуствен интелект като форма на реципрочно социално взаимодействие - стимулиращо и персонализирано", казва проф. Прескот, автор на книгата "Психологията на изкуствения интелект".

Според него човешката самота често се характеризира с низходяща спирала, в която изолацията води до по-ниско самочувствие и обезкуражава взаимодействие с хората. Тогава на помощ може да дойде изкуственият интелект.

Експертът обаче предупреждава, че съществува и риск от по-дълги период на общуване с изкуствения интелект. Според Прескот са необходими регулации, за да се избегне подобна възможност.

Самотата е по-вредна за човешкото здраве от затлъстяването, се казва в доклад от 2023 г., цитиран от Юрикалърт. Тя може да увеличи риска от преждевременна смърт с 26 на сто и е свързана с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, деменция, инсулт, депресия и тревожност.

Проучване на Харвардския университет установи, че 36 на сто от възрастните в САЩ и 61 процента от младите хора изпитват сериозна самота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Рибарски замени Станислав Генчев начело на Крумовград
Атанас Рибарски замени Станислав Генчев начело на Крумовград
Ръст на случаите на морбили в Европа, ваксинирайте се - съветват от СЗО
Ръст на случаите на морбили в Европа, ваксинирайте се - съветват от СЗО