Излезе решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 юни

от БНТ
19:00, 12.06.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Още
излезе решението удължаване извънредната епидемична обстановка юни

Министерският съвет прие Решение за удължаване на срока на обявената с Решение № 325 от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка до 30 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Натрупаните до момента данни в страната сочат, че въведените мерки по отношение на ранно откриване, изолиране и лечение на заболели, както и своевременно откриване и карантиниране на контактни лица спомогнаха за локализиране и ограничаване разпространението на заболяването до местни епидемични взривове. Прилагането на противоепидемични мерки допринесоха за забавяне развитието на епидемията от COVID-19 в страната и намаляване на натиска върху системата на здравеопазването.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението.

Решение № 378 от 12 юни 2020 година

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови 12 случая на коронавирус в Сърница
Нови 12 случая на коронавирус в Сърница
На 1 юли се отварят сухопътните граници на Гърция с Албания и Северна Македония
На 1 юли се отварят сухопътните граници на Гърция с Албания и Северна Македония