НОВИНИ

Израел прие закон за защита на премиера от отстраняване

израел прие закон защита премиера отстраняване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:55, 23.03.2023
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Израелският парламент прие закон, който ограничава възможностите за обявяване на действащ министър-председател за непригоден за заемане на длъжността, съобщи Си Ен Ен.

Предложението е част от пакета от законопроекти, които правителството прокарва в рамките на спорната реформа на съдебната система.

Законопроектът се разглежда от опозицията и критиците до голяма степен като начин да се защити министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е изправен пред продължаващ съдебен процес за корупция.

С окончателно гласуване с 61 на 47 гласа Кнесетът (законодателният орган на властта в Израел - бел. ред.) одобри законопроекта, който гласи, че единствено самият министър-председател или кабинетът, с мнозинство от две трети, може да обяви лидера за непригоден. Вотът на кабинета ще трябва да бъде ратифициран и от свръх мнозинство в парламента.

Освен това "правомощието за обявяване на министър-председателя за непригоден ще принадлежи само на правителството или на Кнесета и ще възниква само поради физическа или умствена неспособност", се казва в изявлението на парламента от днес.

Законопроектът също така не позволява на Върховния съд да разглежда "искане за обявяване на недееспособност на министър-председателя".

"Като се има предвид, че действащият министър-председател черпи своята власт и авторитет от народа чрез неговите представители, това предложение отразява съществуващата концепция, според която отстраняването на лидера против волята му ще се определя само от народните представители без участието на неизбран орган", се казва в изявлението.

Опозицията осъжда законодателството

Представители на опозицията вече обявиха, че планират да оспорят закона пред Върховния съд. Бившият министър-председател Яир Лапид заяви, че това е "позорен и корумпиран персонализиран закон" и Нетаняху "се грижи само за себе си".

"Като крадци през нощта, коалицията току-що прие срамен и корумпиран персонализиран закон в отговор на неоснователен слух за отвод. Всеки гражданин на Израел трябва да знае - дни преди Пасха, докато разходите за живот се покачват, Нетаняху отново се грижи само за себе си", заяви Лапид в четвъртък.

Лидерът на Партията на труда Мерав Михаели заяви, че приетото предложение е "срамен, позорен закон, чиято цел е да предотврати изпращането на Нетаняху в затвора".

"Това е всичко, което правят коалицията и това правителство с личното законодателство и преврата на режима. Те жертват държавата Израел, за да се уредят с корумпирано правителство", допълва Михаели.

Като част от сделката със съда да изпълнява функциите на министър-председател въпреки продължаващия съдебен процес, Нетаняху се съгласи да подаде декларация за конфликт на интереси. Главният прокурор обяви, че декларацията спира Нетаняху да участва в изготвянето на политиката на съдебната реформа. Понастоящем във Върховния съд на Израел е внесена петиция за обявяване на Нетаняху за непригоден да изпълнява длъжността на основание, че е нарушил декларацията за конфликт на интереси.

От месеци насам стотици хиляди израелци редовно излизат по улиците, за да протестират срещу реформата, заявявайки, че тя ще навреди на израелската демокрация. Към тях се присъединиха високопоставени лица от сферата на сигурността, високите технологии, финансите и академичните среди на Израел.

Мащабни протести в Израел, хиляди се включиха в шествия в Тел Авив

Новото крайнодясно правителство на Нетаняху се нагърби с противоречиви планове за преразглеждане на съдебната система на страната, като подкопае Върховния съд, отслабвайки съдебния надзор върху изработването на политики.

Нетаняху, който е първият действащ израелски министър-председател, който се явява в съда като обвиняем, е подсъдим по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и подкуп. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тримата сирийци, обвинени за гонката с автобус в Бургас, при която загинаха двама полицаи, отиват на съд
Тримата сирийци, обвинени за гонката с автобус в Бургас, при която загинаха двама полицаи, отиват на съд
Радев: Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, но не и с Украйна
Радев: Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, но не и с Украйна